Slovenija
50651 ogledov

Anže Logar: "Kaj naj rečem, naredil sem napako!"

Anže Logar
1/13
Saša Despot Anže Logar
Eden od favoritov za predsednika države, Anže Logar, je kandidaturo vložil kot neodvisni kandidat a ima podporo stranke SDS za katero je, kot pravi, hvaležen. Na nekatera vprašanja ne odgovarja neposredno, a tudi s tem veliko pove.

Ste relativno mladi, ste poslanec, v prejšnji vladi ste bili minister ..., zakaj vas pravzaprav zanima funkcija predsednika države, ki je bolj kot ne protokolarna?

Predsednik republike ni protokolarna funkcija. Protokol je pomemben del, ampak tako je v vsaki državni ureditvi. Za naslednjih pet let je v naši razdeljeni družbi vloga predsednika ena najpomembnejših funkcij v državi.

Je torej predsednik Pahor ni dobro opravil?

Predsednik republike Borut Pahor je dal pravi poudarek zunanji politiki in pravi poudarek dialogu. Jaz bi naredil še korak naprej in ta dialog institucionaliziral. Pogovor med ključnimi nosilci političnih funkcij ter ključnimi igralci na parlamentarnem parketu bi potekal redno. Tako bi ključne politične sile večkrat sedle za mizo in iskale tisto, kar jih povezuje, ne tisto, kar jih deli.

Kdaj bi se moral po vašem predsednik Pahor oglasiti? Nekateri mu očitajo, da se je premalo oglašal v času covid krize.

 V času covida so bile izredne razmere, ki smo jih preživeli brez izrednih razmer. Nekatere države so razglasile izredno stanje, slovenska vlada pa se je odločila za težjo pot in kljub temu ohranila parlamentarni nadzor. S tem pa je bila deležna tudi zelo ostrih parlamentarnih razprav.
 V tem smislu je treba pohvaliti vlogo predsednika Pahorja, ki ni prilival olja na ogenj, ampak je skušal povezati različna stališča. Je pa res, da nekatere politične stranke temu niso bile naklonjene. Sam bi kot predsednik republike trmasto vztrajal pri tem, da politični igralci sedejo za skupno mizo in najdejo nacionalni konsenz.
Tudi zato sem v programu napovedal sklic konvencije o prihodnosti Slovenije, da se vse politične sile in ostali deležniki, znanstvene institucije, predstavniki univerz, gospodarstva, medijev, nevladnih organizacij, poenotijo o ključnih ciljih. Slovenija v tej fazi to potrebuje, in na podlagi tega vidim vlogo predsednika kot nadzornika izvajanja sprejetih izzivov.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot

Zadnje raziskave javnega mnenja kažejo na to, da lahko v predsedniški bitki zmagate. Nekateri zlobni jeziki pravijo, da se vas bodo v SDS tako na lep način znebili, saj veljate za zmernejšega člana SDS in tistega, ki bi lahko nadomestil Janeza Janšo. Ste se kdaj videli v tej vlogi?

V vlogi zmernega? Jaz sem vedno zmeren.

V vlogi kandidata za nasledstvo Janeza Janše.

Pred slabim letom sem se odločil, da kandidiram za predsednika republike. Za to sem se odločil na podlagi pogovora z ljudmi, ki jim zaupam, oni so na nek način prišli do podobnega zaključka. To je moj glavni fokus delovanja. Če me sprašujete, ali imam plan B, nimam plana B, z nobeno računico se ne lotevam tega projekta, tako, kot nekateri, ki kandidirajo zato, da so nosilci liste za evropski parlament.
Iskreno verjamem, da lahko kot predsednik republike pomembno prispevam k prihodnosti Slovenije.

Kandidaturo ste vložili na podlagi podpisov državljank in državljanov kot neodvisni kandidat, ste pa še vedno član SDS in imate tudi določene funkcije v SDS in seveda podporo SDS. Kako naj razumemo, da ste kljub temu neodvisni kandidat?

Povedal sem, da vlagam kandidaturo za predsednika republike kot neodvisni kandidat s podpisi. Ta dikcija je v zakonu. Jasno sem tudi povedal, da sem že 23 let član SDS, da imam določene funkcije, sem predsednik sveta stranke in predsednik ljubljanskega odbora.
V času kampanje sem na nek način zamrznil te funkcije, ki jih zdaj opravljajo podpredsedniki. Da v političnih postopkih stranke ne nameravam sodelovati, sem obvestil predsednika stranke in ostalo vodstvo in tudi moja kampanja je popolnoma ločena od dela stranke
Kot neodvisni kandidat s podpisi poslancev sem v kampanji odvisen od donacij državljank in državljanov, skratka več kot bom dobil donacij, več plakatov si bom lahko privoščil. Torej sem se odločil za težjo pot, ampak mislim, da je to edina prava pot, ker na tak način si bolj v neposrednem stiku z volivci in kot drugo, dejansko predstavljaš to, kar sam zastopaš, brez kakršne koli sugestije stranke, katere član si.

Ali boste, če boste izvoljeni za predsednika, izstopili iz SDS?

Tako bom naredil, kot je naredil gospod Pahor, bodisi izstopil, bodisi zamrznil članstvo.

Prvopodpisana pod vašo kandidaturo je Romana Jordan, včasih vidna članica SDS, ki pa se je nato od stranke, oziroma njenega predsednika nekako oddaljila. Je to neki simbol, da se tudi vi distancirate od stranke SDS?

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot


Ne, gospo Romano Jordan cenim, ker je znanstvenica, raziskovalka, dela na Inštitutu Jozef Štefan, je človek odprtih misli in brez dlake na jeziku. Tudi sam vedno povem, kar mislim in lahko rečem, da sva se v pogovoru že pred nekaj časa ujela. Ujemanje je bilo vzajemno, verjela je v mojo kandidaturo in iz tega je sledilo, da je prvopodpisana.

Je bila vlada Janeza Janše po vaši oceni razdiralna vlada, vlada, ki je med ljudi vnašala napetosti?

Čas pandemije je bil krizni čas, nasprotja med koalicijo in opozicijo so dejansko v času vlade Janeza Janše dosegla maksimum, ki ga v Sloveniji sploh nismo poznali. Kot veste je opozicija v času pandemije že pred potekom 100-ih dni vlagala interpelacije. Akciji je sledila reakcija, prišlo je do političnega viharja, kar za slovenski politični prostor ni dobro. Sam sem zmeren desnosredinski politik, zavzemam se za dialog in morda je bil to tudi eden od razlogov, da sem se odločil, da kandidiram.

Pa vendar, ali ne menite, da je bila uporaba sile na protestih pretirana?

Kot vem, protesti niso bili prijavljeni. Iz tistega časa se spomnim slik iz vseh prestolnic Evropske unije, kjer je v primeru protestov policija uporabila silo. S te prizme se morda zdi, da je bilo tako, s prizme v času protestov pa so bila mnenja drugačna. Glede na to, da zaupam institucijam pravne države in je o tem odločalo tudi sodišče, ravno zaradi teh odločitev lahko rečemo, da je bila Slovenija pravna država tudi takrat. To človeka navdaja z zaupanjem v delovanje držav, četudi se v tistem trenutku ne zdi tako.

Romana Jordan je bila v pogovoru za Žurnal kritična do načina komunikacije predsednika in članov vlade na socialnih omrežjih, ki je bila nestrpna in neprimerna. Se strinjate z njo?

Jaz odgovarjam za svoj twitter, facebook in instagram profil, mislim, da na njem ne boste opazili niti ene nestrpne poteze ali izjave. Tako nameravam delovati tudi v prihodnje.

V kašnem odnosu ste z gospodom Janšo?

Dobro sodelujeva.

Kako ocenjujete njegovo čestitko zmagovalki volitev v Italiji Melonijevi, ki jo v Evropi ocenjujejo kot voditeljico postfašistične stranke. Se vam zdi ta čestitka primerna?

Italija je ena najpomembnejših partneric Slovenije. Imela je volitve, izvolila je novo vlado s trdno večino, kar pomeni, da je vloga slovenske vlade, da tesno sodeluje z novo vlado in da čimprej tudi vzpostavi kontakt z novo vlado.
Če pa bi kakršni koli ukrepi vplivali na predstavnike slovenske narodne skupnosti v Italiji, bo morala vlada ostro ukrepati in tudi sam kot predsednik republike bom, če bom dobil podporo volivk in volivcev, ostro ukrepal. Vendar pa je treba počakati, kakšne ukrepe bo sprejela vlada in ne prejudicirati delovanja. Po volitvah sem govoril z italijanskim zunanjim ministrom, ki je ocenil, da bodo odnosi med Italijo in Slovenijo še vedno dobri.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot

Prebrala vam bom citat: ”Vlada izkrivlja dejstva in se Slovencem izogiba povedati resnico, ob tem pa poskuša evropski javnosti prikriti svoj odnos do medijev. To je sramoten začetek nečesa, kar bi moral biti ponosen trenutek v zgodovini demokracije Slovenije”. Se spomnite tega citata, vam je znan?

Verjetno je bil izrečen kje v bližini Evropskega parlamenta.

To je citat generalnega sekretarja mednarodne zveze novinarjev, ko je bilo leta 2008 po obisku tujih novinarjev v Sloveniji razkrito, da jim je Urad vlade za informiranje (Ukom) dostavil gradiva, v katerih so bile izjave slovenskih urednikov in novinarjev glede medijske svobode v Sloveniji vzete iz konteksta in so prikazovale nasprotno sliko, kot je bila v resnici. V času takratne vlade Janeza Janše ste bili vi direktor Ukoma.

Ja, naredil sem neumnost, kaj naj rečem. Zato je dobro, da si v politiki dlje časa, da te neumnosti narediš na začetku kariere ne pa potem, ko imaš pomembnejše funkcije.

Zdaj torej česa takega ne bi naredili več?

Zagotovo ne.

Čigava pa je bila ideja o tej manipulaciji?

Sami veste, da je bilo ozračje v Sloveniji pred predsedovanjem razgreto. Lekcija te zgodbe je bila, da se od takrat ne opredeljujem do dogajanja v medijh. Tega se striktno držim.

Matej Tonin, predsednik NSi je zaradi vašega pomikanja proti desni sredini kritičen, meni, da je tam prostor za NSi, SDS pa sodi bolj desno.

Na levici ocenjujejo, da sem skrajno desen, Matej Tonin ocenjuje, da grem v levo, kar pomeni, da sem kar pravi sredinski kandidat za predsednika Slovenije.

Menite, da bi bilo bolje, če bi desna sredina imela skupnega kandidata? Kako vam bo Cigler Kralj kradel glasove?

Zagotovo bi bilo bolje, zato sem, preden sem najavil kandidaturo, obiskal gospoda Tonina, mu predstavil kandidaturo in ga tudi prosil za podporo. Ampak stranka se je odločila drugače, to je suverena odločitev stranke, treba jo je spoštovati. To ne vpliva na mojo kandidaturo in stališča, ki jih zastopam.

Pričakujete, da vas bo NSi podprl v drugem krogu?

V to kampanjo grem popolnoma transparentno, za vsako podporo sem hvaležen, v vsakem primeru pa nameravam aktivno voditi kampanjo od spodaj navzgor, temelj je aktiven stik z volivkami in volivci.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot

Koga bi volili, če sami ne bi kandidirali?

Kot pravim, sem se pred slabim letom odločil za kandidaturo, tako, da imam svojo izbiro že slabo leto.

Menite, da boste, glede na to, da ste desnosredinski, desni politik, lahko predsednik vseh ljudi, tudi tistih na levi in skrajno levi?

Seveda. Moje preteklo delo iskanja skupnih stališč tako na ravni parlamenta kot na ravni ministrstva za zunanje zadeve, kjer smo kljub razgretemu političnemu ozračju vse ključne zunanjepolitične teme na odboru za zunanjo politiko uskladili s soglasjem, dokazujejo, da znam poiskati pot, ki tudi najbolj raznorodna stališča spravi na skupni imenovalec. Znam poslušati, znam slišati predloge in komentarje drugih vključiti v skupno stališče.

Ali boste, če boste predsednik države, šli na slovesnost ob Dražgoški bitki?

Udeležil se bom vsake prireditve, vsakega spomina, ki bo namenjen pietetni počastitvi žrtev in bi bo prispeval k spravi.

Kaj to pomeni, bi torej šli na ...

... natanko to, kar sem povedal, šel bom na vse prireditve, ki bodo namenjene pietetnemu spominu in bodo pripomogle k spravi.

Kaj pa recimo na Parado ponosa?

Mislim, da ni vloga predsednika, da se udeležuje takih dogodkov, saj na ta način morda eni ali drugi skupini daje dodatno pozornost. Če se predsednik republike odloči, da gre na Parado ponosa, se mora udeležiti vsakršne podobne manifestacije.
Mislim pa, da mora predsednik republike dajati poudarke tistim izzivom, za katere smatra, da so ključni. Torej, če gre za neko kršitev človekovih pravic, mora s svojo prisotnostjo to izpostaviti, v nasprotnem primeru pa zgolj udeležba samo določenih prireditev kaže na predsednika, ki ni predsednik vseh državljank in državljanov, ampak daje poudarek samo nekemu polu. Mislim, da se bom glede tega zelo skrbno odločal. Na tovrstnih prireditvah bi prej rekel, da ne bom sodeloval.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot

Kakšno je vaše stališče do splava oziroma prepovedi splava?

V 55. členu ustave imamo zapisano pravico do svobodne izbire, v kar se ne mislim vtikati v času funkcije predsednika republike.

Kakšen vzgled ste lahko ljudem?

Sem okoljevarstvenik, sem skromen. V tem pogledu lahko rečem, da bom poskušal voditi z vzgledom, sicer pa je moja ključna karakteristika, da, če se nečesa lotim, dam vse od sebe, da tiste cilje, ki sem si jih zadal in obljube, ki sem jih dal volivkam in volivcem, tudi speljem.

Nazadnje sem prebral knjigo Williama J. Burnsa, The back channel. To je knjiga, ki jo je napisal dolgoletni uslužbenec State Departmenta oziroma ameriškega zunanjega ministrstva, trenutno pa opravlja funkcijo direktorja CIE. Knjiga govori o zunanji politiki v zaodrju in prikazuje kako pomemben je dialog v usklajevanju ključnih vprašanj zunanje politike na svetovni sceni.
Film, ki sem ga nazadnje gledal je Avatar, ker si ga je želela ogledati hčerka.
 

Boste šli na športne prireditve? Boste mahali z zastavo?

Bom šel na športne volitve, med drugim na ljubljanski maraton, ki je na dan volitev, tekel pa bom brez zastave.

V čem menite, da bi bili boljši predsednik kot Nataša Pirc Musar?

Kdo je boljši, bodo odločili volivke in volivci, jaz bom v kampanji predstavljal svoj program in svoje trdno prepričanje, da ga lahko uresničim. Če bom uspel prepričati več volivcev kot Nataša Pirc Musar, bo glas ljudstva povedal, da smo bili v tej kampanji prepričljivejši z argumenti in dosedanjim delom, v nasprotnem primeru pa bo uspešnejša Nataša Pirc Musar.

Na kaj stavite v kampanji? Kje so vaši najmočnejši atributi?

Na pristen stik z volivci, na poznavanje dela zunanje politike, ki je eno najpomembnejših področij dela predsednika republike, na jasen program in jasne zaveze.

Kako na kandidaturo gleda vaša žena? Saj ste poročeni?

Ne, poročen nisem, sem v partnerski zvezi. Gleda na to kot na velik izziv. Prevzema velik del odgovornosti dela z otroki, ker sem zaradi kampanje bistveno manj prisoten, za kar sem ji hvaležen. Brez njene podpore bi se težko odločil za kandidaturo.

Je pripravljena biti aktivna prva dama?

Ona dela na področju sociale in tu je kar širok nabor ativnosti, ki jih lahko opravi in pripomore k temu, da Slovenija postane še bolj socialna država.

Menite, da bi v Sloveniji morali imeti predsedniško rezidenco?

Povsod v tujini, kjer sem bil, so nas predsedniki sprejeli v svojih rezidencah. Predsedniška rezidenca daje večjo težo predsedniški funkciji. Zame je bila ideja vse poslance na minimalce nesprejemljiva, saj gre tukaj za degradacijo funkcije, ki je nihče več ne bi hotel opravljati.

Komentarjev 74
  • bobubob 17:42 02.november 2022.

    Največjo neumnost je naredil, ker se ni - še niti do danes- distanciral od genocidne kovidne politike SDS. Izbral je lažjo pot, pot upognjenih prodanih in brezdušnih EU hlapcev. Žal, iz njega bi lahko nastal kar dober prenovitelj SDS, človek, ...prikaži več ki tej stranki manjka, da bi jim pokazal, kaj je konstruktivna državotvorna desnica.

  • jezero 08:13 08.oktober 2022.

    Logar se zelo nepošteno predstavlja kot neodvisni kandidat. To pa ve- samo malo Janševe sence in adijo predsedniški mandat. In to je to, rečejo.

  • igorgeus 10:15 03.oktober 2022.

    Logar bi se kot politik lahko bistveno bolje uveljavil v Nsi. po eni strani mi ga je malo škoda, ker ne deluje slab človek, ampak s tem, ko je predstavlja za neodvisnega, pač v obraz laže volilcem. v sds se ...prikaži več tako dela kot hoče predsednik in bo definitivno njegova marioneta. Nsi je bolj odprta in demokratična v tem smislu.