Tugomir Kodelja: "Vsi nismo odlični, tudi jaz danes zagotovo ne"

Foto: Saša Despot Tugomir Kodelja Foto: Saša Despot Tugomir Kodelja Foto: Saša Despot Tugomir Kodelja Foto: Saša Despot Tugomir Kodelja Foto: Saša Despot ministrski kandidati Foto: Saša Despot Tugomir Kodelja
Kandidat za mesto ministra za javno upravo Tugomir Kodelja jasnih odgovorov, kdaj in kako bodo potekala pogajanja s sindikati javnega sektorja, (še) ni podal, a zagotavlja, da je ureditev plač v javnem sektorju zagotovo prioriteta te vlade.
Oglej si celoten članek

Širši javnosti relativno neznani Tugomir Kodelja, Koprčan, je v svoji začetni predstavitvi pred državnozborskim odborom povedal, da je svojo poslovno pot začel v podjetju Droga Portorož in nato tudi preostanek svoje 36-letne kariere preživel v gospodarstvu.

Po začetni biografski predstavitvi sta ga poslanca SDS, Žan Mahnič in Zvone Černač, pozvala, naj jim Kodelja opiše vsaj svoje osnovne usmeritve.

Kodelja je nato navedel, da je javno upravo treba narediti bolj vitko, ne toliko v smislu zmanjševanja, ampak v smislu kakovosti storitev. "Ne smemo pa pričakovati, da bomo iz javne uprave delali gospodarsko družbo," je dejal kandidat za ministra za javno upravo, ki je predlagal tudi, da bi znotraj javnega sektorja zaposlene premeščali, saj bi morda na drugem področju dosegali boljše rezultate. Zavzel se je tudi za enotni državni računalniški oblak, ki bi državljanom omogočale dobro komuniciranje z državo. "Poskrbeti moramo, da bo državljan z enim vstopom v ta oblak dobil vse informacije, ki si jih želi," je nadaljeval Kodelja in na drugi izpostavil, da je potrebno na drugi strani poskrbeti tudi za povezljivost sistemov. Kandidat je omenjal tudi debirokratizacijo države in nadaljevanje izgradnje sistema VEM.

Foto: Saša Despot ministrski kandidati O pogajanjih s sindikati ...

Kodelji se je nekoliko zataknilo pri prvem sklopu vprašanj, ko je poslanec Jernej Vrtovec NSi zahteval jasne odgovore, kako bo minister oziroma vlada vodila pogajanja s sindikati javnega sektorja in na kakšen način bodo sprejeli v koalicijski pogodbi zapisane ukrepe, da bodo zaposlili "outsourcane" delavce v javni upravi in spremenili sistem, v katerem je kar 17 plačnih razredov pod minimalno plačo.

Kandidat za ministra Kodelja je sicer navedel, da zahteve sindikatov jemlje skrajno resno in da se nameravajo pogovarjati z vsemi sindikati hkrati, a o podrobnejših načrtih nato ni več govoril. "Dovolite mi, da danes ne operiram s številkami, jaz sem samo kandidat za ministra. To je prezahtevna naloga, da bi se brez mandata vlade pogovarjali," se je konkretnim vprašanjem izognil, a zagotovil, da bodo po konstituiranju vlade pogajanja zagotovo ena od prednostnih nalog. V nadaljevanju je nato Kodelja še pojasnil, da bodo problem plač v javnem sektorju reševali celovito znotraj finančne vzdržnosti in makroekonomskih kazalcev. Če ga vprašate za časovnico, je njegov odgovor "takoj", a morajo pred tem preučiti še vse kazalnike.

"Vsi nismo odlični, tudi jaz danes zagotovo ne"

Kaj pa nagrajevanje v javnem sektorju? "Če hočemo uskladiti plače, če želimo nagrajevati ljudi, je osnovna zadeva, da začnemo skrbeti za odnos razvoja kadrov, za njihove kompetence, za njihovo ocenjevanje. In da niso vsi, ker je plačni sistem tako narejen, odlični," je na vprašanje, kako poskbeti za nagrajevanje v javnem sektorju, pojasnil še Kodelja in dodal, da "vsi nismo odlični, tudi jaz danes zagotovo ne". Zavzel se je za uvedbo kompetenc, ocenjevanja, nagrajevanja in karierni razvoj.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo bo zaslišanja nadaljeval ob 19. uri, najprej bodo dokončali s predstavitvijo kandidata za notranjega ministra Boštjana Poklukarja, nato pa še Kodelje.

Foto: Saša Despot ministrski kandidati

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:57 5. September 2018.

    Po začetni biografski predstavitvi sta ga poslanca SDS, Žan Mahnič in Zvone Černač........in kaj bi ta dva podrepnika lahko povedala …

  • 16:27 4. September 2018.

    S sindikati JS se jaz sploh ne bi pogovarjal. Od prvi stavki bi zmetal stavkajoče na cesto, najprej pa stavkovne …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.