Slovenija
10433 ogledov

Boštjan Poklukar: "Varovanje meje ni najboljše, tukaj si ne moremo zatiskati oči"

Boštjan Poklukar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo
Kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar meni, da Slovenija ni imuna pred terorizmom.

"Kot je znano, je policija glede tega začela preiskavo, popolnoma zaupam strokovnosti policije in kot minister, če bom izvoljen v parlamentu, bom od generalnega direktorja policije dobil zaključke," se je na ustanavljanje nezakonitih paravojaških skupin pod vodstvom Andreja Šiška odzval prihodnji minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki se danes zagovarja pred člani matičnega odbora. Več kot to pa dogajanja, ki so ga v SDS označili za levi ekstremizem, ni komentiral. "Politična intervencija v postopke lahko samo škodi," pravi Pokljukar.

Andrej Šiško štajerska varda Strašljivo Slovenija Na spletu se je pojavil 7-minutni posnetek govora Šiška zamaskiranim Štajercem

Kratka predstavitev, splošni odgovori

Veteranka v državnem zboru Eva Irgl je ob Poklukarjevi predstavitvi, kjer je v ospredje postavil zagotavljanje varnosti in premoženja ter obvladovanje migrantskih tokov, označila kot najkrajšo, kar jih je kdaj slišala. Tudi sicer poslanci - zasliševali so ga predvsem poslanci iz SDS, s Poklukarjevimi odgovori na konkretna vprašanja večkrat niso bili zadovoljni, saj so bili ali splošni ali pa se Poklukar o temah ni želel izraziti "dokler ga stroka o tem ne poduči".

Boštjan Poklukar je magister javne uprave, zaposlen na ministrstvu za obrambo, od leta 2017 vodi Center za obveščanje Kranj. Na upravi za zaščito in reševanje se je Poklukar aktivno ukvarjal z begunsko krizo.

Begunska situacija je seveda glavna tema zaslišanja bodočega notranjega ministra in tudi tema tema, zaradi katere se Vesna Györkös Žnidar ni odločila več kandidirati na listi SMC-ja, saj naj bi, kot je povedala v intervjuju za Večer, na ta vprašanja gledala bistveno drugače kot drugi v stranki in bi pred volitvami težko zagovarjala program stranke, ki zmanjšuje pomen varnosti državne meje.

"Glede zakon o tujcih, ki je v ustavni presoji, imam tudi jaz pomislek. Odločitev ustavnega sodišča, če presodi, da so členi 10a in 10b neustavni, bomo spoštovali," pravi Poklukar.

Ograja na meji ostaja

Poklukar je v predstavitvi napovedal, da bodo tehnične ovire na odstranjene takoj, ko bo mogoče. "V današnjem varnostnem okolju in situaciji ovire ne bodo odstranjene," je povedal v nadaljevanju, na vprašanje poslanca SDS Branka Grimsa glede dodatnih ukrepov na južni meji pa poudaril, da se po podatkih policije varnostna situacija na meji ni poslabšala. "Nimam podatkov, da policija ne obvladuje tako varnostno kot stroškovno te situacije," je na trditve Grimsa odgovoril Poklukar.

Boštjan Poklukar | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Saša Despot

Kot enega temeljnih problemov in izzivov svojega mandata je Poklukar izpostavil pomanjkanje kadrov in slabo opremljenost policije. "Lahko se nam zgodi, da ob spremembi varnostnega okolja zaradi pomanjkanja policistov ne bomo mogli zagotavljati varnosti," je bil jasen Poklukar, ki ga je v vlado Marjana Šarca predlagala stranka LMŠ.

Meja s Hrvaško ni bila varovana popolno, vendar ogrožanja varnosti ni bilo

"Na nekaterih sektorjih schengenske meje zaradi pomanjkanja kadra in tehnične neopremljenosti policistov varovanje ni bilo najboljše, tukaj si ne moremo zatiskati oči," na vprašanje poslanke SDS Ive Irgl glede uspešnosti varovanja schengenske meje odgovarja Poklukar. "Meja je zahtevna, je prepustna, v prihodnosti moramo zagotoviti boljši nadzor, ne ocenjujem pa, da je prišlo do večje varnostne problematike na tem področju," pravi Poklukar. Učinkovitejše varovanje schengenske meje je zapisano tudi v koalicijski pogodbi. 

"V protokolu sem res odmikal stol ministrici Jelušičevi, to sem počel tudi drugim ministrom. Sem ponosen tudi na to," Poklukar o svojem delu v protokolarni službi na ministrstvu za obrambo, ki jo je opravljal od 2009 do 2015.

Nesojeni obrambni minister

Po nekaterih podatkih naj bi Poklukarja Šarcu še pred začetkom volilne kampanje Andrej Osterman, bivši načelnik Generalštaba Slovenske vojske, ki ga je dosedanja ministrica Andreja Katič zamenjala zaradi slabe ocene bataljonske bojne skupine SV na Natovem ocenjevanju, ponujal za obrambnega ministra. Kot je znano, bo obrambno ministrstvo pripadlo Karlu Erjavcu.

Teroristična grožnja je grožnja za katero se ne ve, kje lahko izbruhne in verjamem, da tudi Slovenija ni imuna na terorizem," pravi kandidat za notranjega ministra.

"Tega me ni vprašal še nihče"

Žan Mahnič iz SDS domneva, da je Poklukar postal kandidat za notranjega ministra, ker je zmanjkalo prostora na obrambnem ministrstvu in v zahvalo, ker je Marjanu Šarcu pomagal iskati kandidate in izgraditi stranko, kandidata pa je presenetil z vprašanjem, kakšen je njegov politični nazor.

"Še nihče me ni vprašal tega, moram malo pomisliti, kakšen je res moj politični nazor," je dejal Poklukar. "Sem človek sredinske zdrave pameti, občasno hodim v cerkev, če to želite slišati in sem socialno usmerjen," se je opisal Poklukar.

Boštjan Poklukar | Avtor: Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja pred odborom DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo Saša Despot

"Če bo DZ prepovedal burke, bom to seveda spoštoval"

Mahniča je med drugim zanimalo, ali se Poklukar strinja s tem, da je v Sloveniji potrebno spoštovati tradicijo in kulturo in s tem v zvezi, kakšno je njegovo stališče do burk, oziroma, ali bi podprl prepoved pokrivanja obrazov, kot so to naredile nekatere evropske države. "V Sloveniji je treba spoštovati tradicijo in kulturo in tudi kulturno različnost. Dokler je varnostna situacija takšna, da policija lahko izvaja postopke, je to sprejemljivo, ko to ne bo več, bomo te postopke spremenili in omejili ravno v tej hiši in jaz bom to določitev spoštoval," je odgovoril Poklukar, ki bi kot pravi spoštoval tudi zakon glede burk, če ga bo sprejel državni zbor.

"Tudi Slovenija ni imuna na terorizem"

"Islamski borci, ki prihajajo iz Islamske države, so problem celotne Evrope, ne le Slovenije," na vprašanje Mahniča glede terorističnih groženj odgovarja Poklukar. "Prihajajo tudi z migrantskim tokom, teroristični napadi so bili že izvršeni v Evropi. To je resen problem, ki ga je treba obravnavati in preprečevati, najti modele medpolicijskega sodelovanja. Tega problema se zavedam, obstaja realna grožnja. Teroristična grožnja je grožnja za katero se ne ve, kje lahko izbruhne in verjamem, da tudi Slovenija ni imuna na terorizem," pravi kandidat za notranjega ministra.

Zaradi zaslišanja kandidata za ministra za javno upravo je odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo zaslišanje Pklukarja prekinil, kdaj se bo zaslišanje nadaljevalo pa še ni znano.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Pivčeva že dobila blagoslov

Medtem je odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano predstavitev kandidatke za kmetijsko ministrico Aleksandre Pivec ocenil kot ustrezno. Kandidatka je pri prioritetah med drugim navedla zagotavljanje varne hrane, odziv na podnebne spremembe in pripravo na prihodnjo finančno perspektivo. Pivčeva, ki je kandidatka na predlog stranke DeSUS, je med cilji ministrovanja na podlagi koalicijske pogodbe navedla povečanje samooskrbe s kakovostno hrano znanega porekla, zagotavljanje višje dodane vrednosti za slovenske pridelke in promocijo lokalno pridelane hrane, dobro obveščenost potrošnikov o izvozu živil ter korektne odnose v celotni prehranski verigi, poroča STA.

Komentarjev 10
  • 72dcb0a730c482d314c78f4cc176725fe8f38538 07:55 10.september 2018.

    Gospod je odkril toplo vodo,neverjetna inteligenca.......

  • Avatar olor
    olor 22:25 04.september 2018.

    Burke prepovedat in amen. Samo poglejte kako se narod na cesti obrača za njimi. Verjetno ne ker so tako lepo oblečene. Poglejte jih v Kopru, še mlade punce so zakrite.

  • Avatar vec
    vec 22:22 04.september 2018.

    Tale možakar mi dejansko ni antipatik, eden redkih ki zgleda prizna in razume kaj rabimo, mogoče bi mu dali kak mesec da vidmo kaj bo naredil, preden ga spljuvamo v poden ?? Mogoče se motim, ampak naj dobi svoj čas, ...prikaži več, sej tako spremenit se ne da nič, tudi če ga spljuvamo. Zaenkrat ga odobravam, je najboljše kar med slabimi lahko dobimo, vsaj zame, pa še ODKRITO pove kaj MISLI, če se bo držal tega pa ne ve nihče, ampak tako je pri vseh, tako da, ugriznt se v jezik za kak mesec.