Tujci lani kupili 65 hiš

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Tujce vse bolj zanimajo kmetijska zemljišča in gozdovi. V Sežani vsaka tretja hiša v tujo last.
Oglej si celoten članek

Lani so tujci pri nas kupili 168 nepremičnin ali slab odstotek vseh, ki so v tem obdobju zamenjale lastnika. Analizo po sklepu (še prejšnje, Pahorjeve) vlade vsakih šest mesecev pripravi geodetska uprava (Gurs). Kar 85 odstotkov vseh nepremičnin, ki so jih pri nas lani kupili tujci, so kupili v eni od 32 obmejnih občin, razkriva analiza.

Primorske občine

Med kraji, kjer tujci najpogosteje kupujejo nepremičnine, ostaja najbolj priljubljena Sežana. Kar četrtina vseh nakupov nepremičnin (41) je bila lani realizirana prav v tej občini. Kar 19 hiš – to je vsaka tretja, ki je bila lani prodana v Sežani –, je šlo v roke tujcem. Med privlačnejšimi za tujce so, sodeč po analizi, še Piran, Koper in Nova Gorica.

Devet tujcev kupilo gozd

V primerjavi z letom 2010 ni opaziti, da bi tujci lani številčno kupili več hiš (65) in stanovanj (45). Se pa, podobno kot tudi sicer na nepremičninskem trgu, povečuje nakup kmetijskih zemljišč in celo gozdov. Lani so tako tujci v Sloveniji (in to skoraj izključno v obmejnih občinah) kupili 23 kmetijskih zemljišč in devet gozdov (v letu 2010 le tri gozdove).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.