Slovenija
14 ogledov

Tujci lani kupili 65 hiš

Piran Žurnal24 main
Tujce vse bolj zanimajo kmetijska zemljišča in gozdovi. V Sežani vsaka tretja hiša v tujo last.

Lani so tujci pri nas kupili 168 nepremičnin ali slab odstotek vseh, ki so v tem obdobju zamenjale lastnika. Analizo po sklepu (še prejšnje, Pahorjeve) vlade vsakih šest mesecev pripravi geodetska uprava (Gurs). Kar 85 odstotkov vseh nepremičnin, ki so jih pri nas lani kupili tujci, so kupili v eni od 32 obmejnih občin, razkriva analiza.

Primorske občine

Med kraji, kjer tujci najpogosteje kupujejo nepremičnine, ostaja najbolj priljubljena Sežana. Kar četrtina vseh nakupov nepremičnin (41) je bila lani realizirana prav v tej občini. Kar 19 hiš – to je vsaka tretja, ki je bila lani prodana v Sežani –, je šlo v roke tujcem. Med privlačnejšimi za tujce so, sodeč po analizi, še Piran, Koper in Nova Gorica.

Devet tujcev kupilo gozd

V primerjavi z letom 2010 ni opaziti, da bi tujci lani številčno kupili več hiš (65) in stanovanj (45). Se pa, podobno kot tudi sicer na nepremičninskem trgu, povečuje nakup kmetijskih zemljišč in celo gozdov. Lani so tako tujci v Sloveniji (in to skoraj izključno v obmejnih občinah) kupili 23 kmetijskih zemljišč in devet gozdov (v letu 2010 le tri gozdove).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.