Tušak: Karanteno nekateri doživljajo kot zapor

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
"Poskušajmo se zamotiti s stvarmi, ki so nujno potrebne," svetuje psiholog Matej Tušak.
Oglej si celoten članek

Navdih v boju z novim koronavirusom lahko po besedah športnega psihologa dr. Mateja Tuška iščemo v naših športnikih. Slovenske športnike krasijo potrpežljivost, vztrajnost, bistveno boljšim delom, prilagodljivostjo in enormno visoko motivacijo, kar jim daje prednost v primerjavi z bistveno večjimi narodi, je poudaril dr. Tušek. "Naučili smo se postati narod zmagovalcev."

Za vsako zmago je najprej treba poiskati skupen cilj. "V tem trenutku je skupni cilj vseh nas, ne glede na številne razlike med nami, kako ta cilj doseči, povsem na dlani – to je zajezitev širitve virusa. Povsem jasno je, da to zmoremo. To pa zato, ker smo potrpežljivi, vztrajni, motivirani, ker smo se naučili zmagovati, ker imamo tudi mnoge primere zmagovalcev, ki so nam lahko dober zgled," je dejal Tušek.

"Vljudno vas prosim, bodimo solidarni, prijazni, spoštljivi, pogumni in ko nam bo težko in zagotovo nam bo še težko, se spomnimo na lepe trenutke, ki bodo prišli, ko bo virus obvladan. Zagotovo bodo prišli. Ravno tako, kot se kolesarji trudijo na poti v klanec, trpijo, vendar se veselijo vrha, ko bodo lahko zmagoslavno dvignili roke ob koncu etape, tako bomo tudi mi na koncu premagali virus in zmagali. Tako kot smo že tolikokrat doslej. A seveda bo to veliko lažje, če bomo na tej poti skupaj, če bomo vsi delali za cilj, s katerim se zagotovo vsi identificiramo, skupen cilj, ki predstavlja zajezitev širitve virusa."

Slovenija Zaradi covida-19 v bolnišnici tudi otroci mlajši od enega leta in nosečnice

"Pomembno je, da se zavedamo, da bodo vedno med ljudmi tudi taki, ki so negativni. Največkrat niso negativni zato, ker so slabi, ampak zato, ker se bojijo, ker so anksiozni, ker težko razumejo vso situacijo. Poskušajmo se izogibati takim komunikacijam, kjer cilj ni pogovor, ampak provokacija," svetuje Tušek. "Poskušajmo se zamotiti s stvarmi, ki so nujno potrebne." Treba je skrbeti za zdravje, poiskati aktivnosti, ki sproščajo, v vsakem trenutku se je treba zavedati, da to , kako se ti obnašaš do drugega vpliva tudi na skupno stanje v državi.

Samoizolacija sproža neprijetne občutke. "Karanteno ljudje velikokrat doživljajo podobno kot zapor. V tem trenutku gre pravzaprav za to, da pomagamo zajeziti virus, je ta subjektivni občutek še vedno prisoten. Iz tega mnogi, ki so bolj anksiozni in iščejo vzroke izven sebe kot pri sebi, ti ljudje doživljajo večjo stisko. Izjemno pomembno je, da se s takimi ljudmi pogovarjamo, da poskušajo poskrbeti, da znajo to napetost sprostiti." Pri tem si lahko pomagajo z relaksacijskimi tehnikami, gibanjem v naravi, pomembno pa je, da ostajajo pozitivni.

Eden od osnovnih kriterijev imunske odpornosti je dobra kondicija, zato je treba skrbeti za dobro fizično pripravljenost. "Izjemno pomembno je, da čas, ki ga imamo danes nekoliko več na razpolago, porabimo za svoje zdravje."

V teh časih je pomembna tudi zrela komunikacija, znotraj katere ljudje znajo upoštevati individualne stiske in znotraj tega najti rešitve, ki ne bodo povečevale stresa.

Zdravje Znani podatki: Prvi žarek upanja v boju s covidom-19

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:51 27. Oktober 2020.

    Tušek, odjeb*i. Ko me nekdo na suho nateguje, sem čedalje MANJ prijazna. Ko imam pa tega RES dovolj pa verjemi, …

  • 12:32 27. Oktober 2020.

    Tušek je zagrizen janšist. Res čudno, da so njega povabili 🤔

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.