Zdravje
16044 ogledov

Zaradi covida-19 v bolnišnici tudi otroci mlajši od enega leta in nosečnice

Mateja Logar, infektologinja Tina Roš Mateja Logar, infektologinja
Število hospitaliziranih se je v tednu dni podvojilo.

Včeraj je bilo v Sloveniji opravljenih 5756 testiranj na novi koronavirus, od tega je bilo potrjenih 1499 okužb. Čeprav je število še vedno visoko, pa je odstotek pozitivnih testov nekoliko nižji kot pred dnevi. 

covid-19 Zdravje Znani podatki: Prvi žarek upanja v boju s covidom-19

Pričakujejo, da se bo število hospitaliziranih povečevalo

Vseeno pa vladni govorec Jelko Kacin pravi, da je podatek, da je še vedno več kot četrtina testov pozitivnih, daleč od idealnega. "Izstopajo Železniki, Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Domžale. Na Gorenjskem so razmere zahtevne. Tudi v Slovenj Gradcu, Litiji in Metliki je bilo včeraj odkritih veliko okužb. V Ljubljani so zabeležili 166 novih okužb, v Mariboru pa 76. Stanje v bolnišnicah ostaja zelo resno. Število hospitaliziranih se povečuje, trenutno zdravljenje potrebuje 560 obolelih. To število se je v tednu dni podvojilo," je povedal Kacin. Včeraj je v bolnišnicah umrlo 5 oseb s covidom-19, za domove starejših podatkov še nimajo.

Dobra novica pa je, da je bilo včeraj iz bolnišnic odpuščenih 42 oseb, ki so prebolevale covid-19. "A glede na izkušnje je pričakovati, da se bo število ljudi, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, še nekaj časa povečavalo. Omejitev gibanja na občine bo rezultate prinesla šele čez nekaj dni," je pojasnil vladni govorec.

Aleš Hojs Covid-19 Slovenija Izjava za prehajanje občinskih meja

igrala otroške igrišče zaprtje covid-19 koronavirus | Avtor: Regijski štab CZ za severno Primorsko Regijski štab CZ za severno Primorsko

covid-19 UKC Covid-19 Zdravje Izpoved medicinske sestre: Vedno več je mladih, brez pridruženih bolezni

Druge oddelke spreminjajo v oddelke za intenzivno terapijo

Infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Mateja Logar pa je povedala, da se v njihovi bolnišnici dogajajo številne spremembe, oddelke z manj hudimi bolezenskimi stanji spreminjajo v oddelke za intenzivno terapijo. Danes je pri njih hospitaliziranih 140 bolnikov, kapacitete na intenzivni negi pa so že povečali iz 10 postelj na 26, zdaj so dodali še tri postelje, za kaj več pa nimajo dovolj prostora. Zato se selijo na druge lokacije, na ortopedsko kliniko in na Bolnišnico Petra Držaja, da uspejo zagotoviti dovolj postelj. 

Na intenzivni negi ostajajo več tednov

Kot je dejala Logarjeva, bolniki s covidom-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo razmeroma dolgo, 10-14 dni, preden gredo lahko v domačo oskrbo. Na intenzivni terapiji je zdravljenje še daljše, včasih bolniki ostajajo tudi več tednov. Kumulativno število bolnikov se povečuje, več je sprejemov v bolnišnice kot odpustov, zato je Logarjeva ponovno pozvala ljudi, naj se držijo ukrepov, ki jih je predlagala stroka.

Evro Covid-19 Slovenija Samozaposlenim za karanteno ali varstvo do 750 evrov

testiranje na koronovirus | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Novorojenček BGP KRANJ IN COVID-19 Gorenjska Ne razkrivajo števila obolelih zaposlenih

Kot je povedala, se povprečna starost na oddelku intenzivne terapije giblje okrog 65 let, a so hospitalizirani tudi mlajši bolniki. Trenutno je denimo hospitalizirana mlajša noseča ženska, ki potrebuje dodaten kisik. "Res je, da covid-19 praviloma povzroča večje težave pri starejših, a tudi mlajši, ki so v dobri fizični kondiciji, lahko potrebujejo bolnišnično zdravljenje," je dejala. Zato naj se vsak "spomni, kako je s svojim načinom življenja vplival na zamejitev širjenja virusa v spomladnih mesecih".

Najmlajši bolnik, ki se trenutno zdravi na oddelku intenzivne nege infekcijske klinike v Ljubljani, je star 42 let. "Na navadnem oddelku je bolnica, ki je stara 33 let," je pojasnila Logarjeva. "Hospitalizirani so bili tudi otroci, stari manj kot eno leto. Trenutno takih ni, dva ki sta hospitalizirana, potrebujeta dodatek kisika."

Bojana Beović Slovenija Beovićeva opozarja: Drugi val sploh še ni dosegel vrhunca

Zdravniki namreč po njenih besedah ne bodo mogli v nedogled širiti kapacitet, saj jim bo prej ali slej zmanjkalo kadra. Logarjeva je obenem tudi opomnila, da morajo zdravniki skrbeti tudi za tiste, ki so bolnišnične oskrbe potrebni zaradi drugih bolezenskih stanj, ki niso povezana s covidom-19. 

Spremenjen način testiranja

Glede napovedanih sprememb pri testiranju, po katerih bi testirali le tiste s težjim potekom ali take, pri katerih se težji potek pričakuje, je Logarjeva povedala: "Na sam potek epidemije to, koliko ljudi testiramo, nima nobenega vpliva," je razložila Logarjeva. "Tudi v prvem valu smo omejili število testiranih. Glede na veliko pojavnost covid-19 v populaciji in prevalenco virusa, lahko rečemo, da nekdo, ki zboli s kliničnimi znaki - ima vročino, kašlja, izgubi okus in voh, lahko rečemo, da gre zelo verjetno za covid-19. Pav tako, če je nekdo že zbolel v družini."

koronavirus COVID-19 SARS-CoV-2 virus Slovenija razkuževanje Slovenija Zdravje Pričevanje okuženega para: Ljudje to skrivajo, okužbe pa se širijo

covid-19 UKC | Avtor: UKC LJ UKC LJ

Drugačen način testiranja bo seveda vplival na številke o novih okuženih. "Seveda se bo število potrjeno okuženih zmanjšalo," je dejala Logarjeva. "A lahko se spremeni način evidentiranja na način, da se v sistem javljajo tudi ljudje, ki imajo klinično potjeno okužbo in ne le pozitivnega testa."

Kdaj nas čaka sproščanje ukrepov

Kacin je o morebitnem sproščanju ukrepov dejal, da vlada vsak dan sproti ocenjuje in s pomočjo matematičnih modelov spremlja situacijo okuženih in hospitaliziranih.  “Ko bomo prejeli zanesljive znake, da je rast na novo okuženih otorpela, bomo to delili z vami,” je dejal in opozoril na zamik na novo okuženih in težje obolelih pacientov. Če imamo danes namreč večje število okuženih, bo večje število težje obolelih, ki bodo potrebovali bolnišnično obravnavo, prišel z zamikom. Tako v tem trenutku še ni mogoče govoriti o sproščanju ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

“Bomo pa natančno spremljali. Morda bomo že ob koncu tega tedna zagledali luč na koncu tunela. V tem trenutku si predvsem želimo, da bi dal vsak svoj prispevek k temu, da bi bili narod zmagovalcev. Bolje, da zmagamo prej, kot kasneje,” je še dodal.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 18
 • Kirka 09:58 28.oktober 2020.

  Glede na to, da ste v včerajšnjem twitu Velikega Gnusa novinarji postali glavni razpečevalci covida in je jasno, da pri njem nimate podpore in se vas bo znebil, čim bo mogel, je čas, da nehate s covid-histerijo in začnete raziskovati ...prikaži več in javnosti prikazovati pravo sliko te histerije. Ali želite, da naši otroci in vnuki živijo v diktatorski, obubožani, ali v svobodni, srečni državi, na katero bomo prebivalci ponosni in v kateri bomo z veseljem živeli in ustvarjali.

 • Pikolo 09:29 28.oktober 2020.

  Raje delite informacije iz tretje roke, bodo bolj objektivne ker jih ne bo plasirala fašistična kriminalna golazen, ki svoje državljane zapira v gete in uvaja policijske ure in nasilje. Marš.

 • Avatar ovca
  ovca 07:53 28.oktober 2020.

  Desnosučni, imate na psihiatriji zopet izhod?

Sorodne novice