Slovenija
26990 ogledov

Beovićeva opozarja: Drugi val sploh še ni dosegel vrhunca

Bojana Beović Daniel Novakovič/STA
Dr. Bojana Beović pričakuje, da bodo splošni ukrepi umirili ogromen val epidemije, sredi katerega smo.

Dr. Bojana Beović, vodja vladne svetovalne skupine za covid-19, pričakuje, da bodo pravo sliko o tem, na kakšni poti smo, dali podatki za torek, torej tisti, ki bodo objavljeni v sredo. "Zadnjih nekaj tednov so najbolj povedni podatki v torek, kar izvemo v sredo," je povedala za Odmeve TV Slovenija. Konec tedna je, kot je to običajno, opravljenih manj testiranj, a kljub temu delež pozitivnih ostaja enak, "izjemno velik in še narašča".  

Trenutno je najbolj zaskrbljujoča situacija na Gorenjskem, kjer je po njenih besedah prišlo do nekaj dogodkov, ki so zelo spodbudili širjenje virusa. Okužba je vdrla v zavode, večje število okuženih je bilo v bolnišnici na Jesenicah, nekaj izbruhov je bilo med mladimi športniki, je naštela. "Ko se okužba enkrat začne širiti, gre zelo hitro, število eksponencialno naraste," je dejala. 

Prepoved prehajanja med občinami, ki je stopila v veljavo danes, je bila v prvem valu učinkovit ukrep, je ocenila. "Očitno so občine v Sloveniji dovolj majhne, da onemogočajo druženje ljudi iz različnih družin, okolij, kar ugodno vpliva na zamejevanje epidemije." V zadnjem času so spet posebej problematični domovi starejši občanov. Precejšnja žarišča so bila tudi v šolskem okolju, od kjer je izviralo 10 do 15 odstotkov okužb dnevno. Za zaprtje šol so se odločili, ko je postalo jasno, da šole predstavljajo pomemben delež okužb. "Smiselno je bilo to zaporo podaljšati v neke daljše počitnice, kar bo manj vplivalo na proces," je pojasnila Beovićeva. 

Pristojni pričakujejo, da bodo splošni ukrepi ogromen epidemični val toliko zmanjšali, da bo možna uspešna obravnava vseh bolnikov in da bo možno učinkovito zamejevanje s karantenami, s čimer bomo še dodatno zmanjšali epidemični val. Kako dolgo bo potrebni, je težko reči: "Vse je odvisno od tega, kako se bo epidemija odvijala. Če se bo krivulja sploščila, se bomo lahko pogovarjali o sproščanju ukrepov." 

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Novi podatki: Skokovit porast, številke se še nočejo umiriti

Ob tem je seveda pomemben dejavnik stanje našega zdravstvenega sistema, ki je po besedah Beovićeve zaskrbljujoče. "Slovensko zdravstvo se je izjemno dobro organiziralo. Odločili smo se, da prispevajo k obvladovanju epidemije praktično vse slovenske bolnišnice in do neke mere zmanjšajo svoje programe, tam od 10 do 20 odstotkov in tako še vedno omogočijo obravnavo tistim bolnikom, ki jo potrebujejo," je povedala. "Ko bomo dosegli tisoč postelj zasedenih na dan, bi se moral val obrniti navzdol." 

V Sloveniji se veliko testira, saj je od sredine aprila navodilo, da se testira vsakega z okužbo dihal in simptomi, ki bi spominjali na covid simptome. Število po njenih besedah presega kapacitete in zastavlja se vprašanje, ali je to smiselno. Sprejeta je bila odločitev, da se testiranje začasno nekoliko omeji in osredotoči na tiste, pri katerih se pričakuje težji potek bolezni, tiste, ki imajo stik z ranljivo populacijo, veliko stikov pri delu, doma člane, ki bi lahko težko zboleli. Gre za podoben princip, kot smo mu bili priča konec meseca marca v prvem valu epidemije. 

Računajo, da se bo zaradi tega število testiranj nekoliko zmanjšalo, a želijo sčasoma za nekatere skupine uvesti tudi antigensko testiranje po protokolu. Ob tem pa opozarja, da je "prvo navodilo, če zbolite za čemer koli podobnim covidu-19, ostanite doma. Zavedati se morate, da je treba biti doma in ne širiti okužbe naokoli". 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 23
  • grega2 21:46 27.oktober 2020.

    Škoda ušes pa živcev za tole poslušanje, sam to te rajo iz dneva v dan, kar naenkrat ne obstaja nobena druga bolezen. Včasih so še o migranti kaj povedal, zdej tud tega ni.

  • anica00 19:56 27.oktober 2020.

    Upamo, da bo kmalu dosegel vrhunec.

  • jakec1575 16:56 27.oktober 2020.

    2 val nakupov vlade?? zagotovo ne. Sedaj ko so umaknili šestana iz Roj bojo fiktivni posli leteli ko sneta skira. O ukradenih mio bomo brali cez 10 let.