Gorenjska
265 ogledov

Gorenjska prehitela Češko

Peter Šalamon
Število novookuženih v Sloveniji še naprej raste. Največji prirast je še naprej na Gorenjskem, na kar so opozorili tudi na državni ravni. Število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh je tako že višje kot v trenutno najbolj ogroženi evropski državi Češki.

V nedeljo so v vseh gorenjskih občinah skupaj potrdili 284 novih okužb s koronavirusom. Trenutno je aktivno okuženih 2883 ljudi. Število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa znaša kar okrog 1400, kar regijo uvršča celo pred trenutno najbolj ogroženo evropsko dražavo, kjer incidenca znaša okrog 1300. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil, da je bilo v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano v Kranju, ki v največji meri obdeluje teste iz gorenjske regije, v nedeljo pozitivnih kar 43 odstotkov vseh opravljenih testov. Žarišča širjenja novega koronavirusa na Gorenjskem pa so predvsem zasebna druženja, skupinske telovadbe, športna tekmovanja, šole, vrtci, domovi za starejše, kar nekaj primerov pa je povezanih tudi s bolnišnico na Jesenicah.

Najhuje je na Škofjeloškem

Največ novookuženih je v zadnjih dneh oziroma tedna na škofjeloškem območju. Tako so denimo največ novih primerov okužbe na Gorenjskem v nedeljo potrdili prav v Škofji Loki - 68. Na tem območju sicer še posebej izstopa Občina Železniki, kjer imajo trenutno 178 aktivnih okužb, incidenca v zadnjih 14 dneh pa znaša kar 2648. Kot smo že poročali, naj bi bil glavni vzrok za širjenje virusa telovadba. Kot nam je takrat povedal poveljnik Civilne zaščite Železniki Aleksander Hajdinjak, se je nato virus razširil po vrtcih, šoli, saj se veliko tamkajšnjih prebivalcev vozi skupaj na delo in v šolo z avti oziroma javnim prevozom, ker pa gre za manjši kraj, so ljudje veliko v stiku in to je razlog za hitro širjenje. Virus se sicer hitro širi tudi po sosednji Poljanski dolini. Potem ko so prvi val v občini Gorenja vas - Poljane uspešno obvladovali, pa so samo v nedeljo potrdili 29 novih primerov. Skupaj imajo trenutno 133 aktivnih.

V Kranju se (vsaj trenutno) razmere umirjajo

Veliko število pozitivnih primerov so v zadnjih tednih potrdili tudi v Mestni občini Kranj. Po številu novoodkritih okužb se je tako rekoč dnevno uvrščala na drugo mesto za Ljubljano. Nedeljske številke so bile nekoliko bolj spodbudne, saj so potrdili "le" 36 novih okužb. Trenutno jih je sicer v občini aktivnih 745. Kljub temu je incidenca precej visoka in znaša 1305 okuženih na 100.000 prebivalcev. Prišlo je tudi do novega žarišča, in sicer v zavetišču za brezdomce, kjer so potdili 7 okužb, čakajo pa na rezultate še sedmih. V Domu upokojencev pa trenutno razmere še obvladujejo. Trenutno imajo potrjenih skupno 24 okužb. Na kranjski občini sicer še ne razmišljajo o uvedbi dodatnih ukrepov, so pa poostrili nadzor nad spoštovanjem ukrepov. Policistom so se tako na terenu pridružili tudi redarji. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.