"Udarec delavskemu gibanju"

Foto: Suzana Kos Mladen Jovič (desno)
Odločitev sodišča o nezakonitosti stavke žerjavistov leta 2011.
Oglej si celoten članek

"Odločitev sodišča, da je bila stavka nezakonita, je postala pravnomočna," so sporočili iz Luke Koper, kjer so včeraj prejeli sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Stavka žerjavistov, ki je poleti 2011 trajala en teden, je po ocenah takratne uprave Luke povzročila za 1,3 milijona evrov izpada prometa.


Včeraj so v zvezi z razsodbo dejali le, da bo o nadaljnjih korakih uprava odločala v prihodnjih dneh. "Gre za velik udarec delavskemu gibanju, saj lahko vsaka stavka na sodišču pade na kakšni podrobnosti," pa je komentiral Mladen Jovičič iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti.

Težava vagoni z gorivom

"Stavka je bila zakonita z vseh bistvenih vidikov, problematično je bilo le to, da smo z dveurno zamudo pretovorili vagone z gorivom, ki naj bi bil nevaren tovor, čeprav se – če je pravilno skladiščen – ne more zgoditi nič," je pojasnil Jovičič. S tem naj bi kršili kolektivno pogodbo, ki določa, da morajo kljub stavki poskrbeti za nevaren tovor. S takratno upravo so se ob koncu stavke dogovorili, da tožbenih zahtevkov proti stavkajočim ne bo. Naknadno pa naj bi se v Luki vendarle odločili, da bodo tožili organizatorje stavke. "Organizatorji pa smo obenem stavkajoči, tako da ne vem, kako lahko to ločijo," je pripomnil Jovičič. V stavkovnem odboru je bilo sicer 24 ljudi.

Razsodba pred skupščino

"Zdaj ko imajo dokaze, da smo ugrabili Luko in da smo škodljivci, bodo lažje počistili z nami, ki smo jim napoti pred prodajo družbe tujcem," je še menil sogovornik. Po njegovem mnenju tudi ni naključje, da je razsodba prišla tik pred skupščino družbe, na kateri bodo odločali tudi o poenostavljenem načinu za imenovanje in odpoklic uprave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 11:40 25. Februar 2014.

    Je tako težko državi usposobiti 20 žerjavistov ostalih 20 pa dobiti na posodo iz Reke in Trsta , ki bi …

  • 12:02 20. Februar 2014.

    Politična Ljubljanska mafija ima celo vpliv na sodne organe in njihove odločitve.

  • 12:00 20. Februar 2014.

    Najboljše da sodišče drugič v primeru stavke delavcev z pomočjo policije privede nazaj na delovno mesto.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.