Slovenija
33 ogledov

"Udarec delavskemu gibanju"

Mladen Jovič (desno) Suzana Kos
Odločitev sodišča o nezakonitosti stavke žerjavistov leta 2011.

"Odločitev sodišča, da je bila stavka nezakonita, je postala pravnomočna," so sporočili iz Luke Koper, kjer so včeraj prejeli sodbo višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani. Stavka žerjavistov, ki je poleti 2011 trajala en teden, je po ocenah takratne uprave Luke povzročila za 1,3 milijona evrov izpada prometa.


Včeraj so v zvezi z razsodbo dejali le, da bo o nadaljnjih korakih uprava odločala v prihodnjih dneh. "Gre za velik udarec delavskemu gibanju, saj lahko vsaka stavka na sodišču pade na kakšni podrobnosti," pa je komentiral Mladen Jovičič iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti.

Težava vagoni z gorivom

"Stavka je bila zakonita z vseh bistvenih vidikov, problematično je bilo le to, da smo z dveurno zamudo pretovorili vagone z gorivom, ki naj bi bil nevaren tovor, čeprav se – če je pravilno skladiščen – ne more zgoditi nič," je pojasnil Jovičič. S tem naj bi kršili kolektivno pogodbo, ki določa, da morajo kljub stavki poskrbeti za nevaren tovor. S takratno upravo so se ob koncu stavke dogovorili, da tožbenih zahtevkov proti stavkajočim ne bo. Naknadno pa naj bi se v Luki vendarle odločili, da bodo tožili organizatorje stavke. "Organizatorji pa smo obenem stavkajoči, tako da ne vem, kako lahko to ločijo," je pripomnil Jovičič. V stavkovnem odboru je bilo sicer 24 ljudi.

Razsodba pred skupščino

"Zdaj ko imajo dokaze, da smo ugrabili Luko in da smo škodljivci, bodo lažje počistili z nami, ki smo jim napoti pred prodajo družbe tujcem," je še menil sogovornik. Po njegovem mnenju tudi ni naključje, da je razsodba prišla tik pred skupščino družbe, na kateri bodo odločali tudi o poenostavljenem načinu za imenovanje in odpoklic uprave.

Komentarjev 5
  • Žurnalček 11:40 25.februar 2014.

    Je tako težko državi usposobiti 20 žerjavistov ostalih 20 pa dobiti na posodo iz Reke in Trsta , ki bi jim v bodoče preprečil njihova absolutno zamegljena možganska dejanja. Sindikat žerjavistov ? Nebi da so kontrolorji letalskega prometa, no pa ...prikaži več pa še njih je Regan zjebu!

  • mirko 12:02 20.februar 2014.

    Politična Ljubljanska mafija ima celo vpliv na sodne organe in njihove odločitve.

  • mirko 12:00 20.februar 2014.

    Najboljše da sodišče drugič v primeru stavke delavcev z pomočjo policije privede nazaj na delovno mesto.