Ujeli rojstvo zvezde

Foto: Žurnal24 Pogled v nastanek L1448-IRS2E. (Foto: NASA/ESA)
V ozvezdju Perzej so astronomi ujeli najbolj natančen trenutek rojstva nove zvezde doslej.
Oglej si celoten članek

Trenutek rojstva zvezde L1448-IRS2E, nahaja se 800 svetlobnih let izven Rimske ceste, je najbolj podroben vpogled v tovrsten kozmičen dogodek, piše Daily Telegraph. Zvezda ni vidna s prostim očesom ali z amaterskim teleskopom, astronomi pa so jo opazili le, ker so se okoli nje napravile spektakularne oblike prahu.

Sliko so posneli v zgodnjem začetku letošnjega leta, slika pa se mora še v celoti razviti. "Na tej stopnji oblikovanja je zelo težko zaznati objekte v vesolju, saj so že zelo kratkega daha in oddajajo zelo malo svetlobe,“ je pojasnil postdoktorski študent z univerze Yale Xuepeng Chen. Hector Arce, pomožni profesor astronomije na Yaleu pa dodaja: "Zvezde definira njihova masa, ampak še vedno ne vemo, na kateri stopnji zvezde pridobijo večino svoje mase.“

Znanstveniki menijo, da je novoodkrita zvezda trenutno v vmesni fazi med tako imenovano predzvezdno fazo in protozvezdo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.