Slovenija
92 ogledov

Ujeli rojstvo zvezde

Pogled v nastanek L1448-IRS2E. (Foto: NASA/ESA) Žurnal24 main
V ozvezdju Perzej so astronomi ujeli najbolj natančen trenutek rojstva nove zvezde doslej.

Trenutek rojstva zvezde L1448-IRS2E, nahaja se 800 svetlobnih let izven Rimske ceste, je najbolj podroben vpogled v tovrsten kozmičen dogodek, piše Daily Telegraph. Zvezda ni vidna s prostim očesom ali z amaterskim teleskopom, astronomi pa so jo opazili le, ker so se okoli nje napravile spektakularne oblike prahu.

Sliko so posneli v zgodnjem začetku letošnjega leta, slika pa se mora še v celoti razviti. "Na tej stopnji oblikovanja je zelo težko zaznati objekte v vesolju, saj so že zelo kratkega daha in oddajajo zelo malo svetlobe,“ je pojasnil postdoktorski študent z univerze Yale Xuepeng Chen. Hector Arce, pomožni profesor astronomije na Yaleu pa dodaja: "Zvezde definira njihova masa, ampak še vedno ne vemo, na kateri stopnji zvezde pridobijo večino svoje mase.“

Znanstveniki menijo, da je novoodkrita zvezda trenutno v vmesni fazi med tako imenovano predzvezdno fazo in protozvezdo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.