Ujet v dediščini

Foto: Anže Petkovšek slovenija 22.11.13, hisa, hise, druzinske hise, druzinska hisa, ulica, naselje,
Solastništvo. “Rad bi prodal svoj delež, a ga ne morem, zdaj pa me bo udaril še nepremičninski davek,” pravi bralec.
Oglej si celoten članek

"Z dediščino sem postal lastnik dela hiše. Ker smo lastniki sprti, se o ničemer ne moremo dogovoriti, svojega deleža sam ne morem prodati, zdaj pa bom moral plačati še visok nepremičninski davek, saj tam ne živim," je potarnal bralec.



V takih primerih ima solastnik pravico, da zahteva delitev stvari, so pojasnili na ministrstvu za pravosodje. Če se z drugimi lastniki ne more dogovoriti, je možna prisilna delitev, ki se opravi na sodišču po pravilih nepravdnega postopka, in sicer na dva načina.

Fizična delitev ali dražba

V prvem primeru se zgodi fizična delitev. Hiša se na primer razdeli na več delov in solastniki postanejo izključni lastniki posameznih delov. Kadar pa fizična delitev stvari v naravi ni mogoča niti z izplačilom razlike v vrednosti, sodišče odloči, da se stvar proda na dražbi, med solastnike pa se nato razdeli kupnina.

"Šli smo skozi ta postopek, trajal je 15 let. S sodnimi izvedenci smo dokazovali, da bi za fizično delitev hiše zapravili premoženje, in na koncu smo dobili sklep, da gre hiša na dražbo. Takrat se nam je uspelo sporazumeti, da poskušamo hišo prodati na trgu za višjo ceno," pa je svoj primer opisal drugi bralec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 21:00 25. November 2013.

    Verjetno si kupil stanovanje po Jazbinšku za par tisoč mark pa si sedaj pameten!

  • 20:57 25. November 2013.

    Ministrstvo za pravosodje ki za milijon spušča lopove, državljani pa se naj odpovedo dediščini. Bog daj da taki strokovnjaki pocrkajo.

  • d
    18:28 25. November 2013.

    Kaj si pa mislil, drzavo vodijo kvazi strokovnjaki in plagiatorji ... to bi jst vse na strik pa na prvo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.