Đukanović po vikendu silovitih protestov na uradni obisk v Slovenijo

Foto: EPA
Foto: EPA
Policija v Podgorici v minulem tednu trikrat s solzivcem nad protestnike, ki zahtevajo Đukanovićev odstop.
Oglej si celoten članek

Črnogorski premier Milo Đukanović je na uradnem obisku v Sloveniji. V Podgorici se medtem krepijo zahteve za njegov odstop.

Več tisoč protestnikov je v Podgorici z vzkliki  "Milo lopov!"  in "Konec je z njim!" minuli konec tedna zahtevalo razpis novih parlamentarnih volitev. Po nekaj urah so se demonstracije sprevrgle v nerede. Protestniki so poskušali vdreti v parlament, a jih je policija s solzivcem in šokgranatemi ustavila. Protestniki so nanje metali molotovke. Ranjenih je bilo več ljudi, med njimi 15 policistov. 

Demonstracije v Podgorici že tri tedne organizira Demokratična fronta. Od vlade zahtevajo, da  odstopi in razpiše volitve. 

"V ozadju protestov je Rusija"

Đukanović pozive  k odstopu vlade zavrača, pristal pa je na razpis parlamentarnih volitev po decembrskem vrhu zveze Nato, na katerem naj bi Črna gora dobila vabilo za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu. Opozicijo obtožuje, da želi s protesti preprečiti članstvo Črne gore v Natu in obtožil Rusijo, da je v ozadju protestov.

53- letni Đukanović se je na oblast ponovno zavihtel na parlamentarnih volitvah 2012. To je njegov tretji mandat od osamosvojite Črne gore leta 2006. 

O članstvu v Natu tudi s Cerarjem

Premiera Đukanović in Cerar govorita "nadgradnji že zdaj zelo dobrih dvostranskih odnosov, pa tudi procesu vključevanja Črne gore v evroatlantske povezave, zlasti v zvezo Nato."  Cerar poudarja, da Slovenija podpira vstop Črne gore v Nato ter da so protesti v Podgorici "izraz demokratičnosti države." Izmenjala bosta tudi poglede na razmere v regiji, zlasti v luči aktualne begunske krize.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 06:46 27. Oktober 2015.

    Naslov članka bi lahko bil: "Zadnji diktator na Balkanu na obisku pri največjem nesposobnežu na Balkanu."

  • 10:42 26. Oktober 2015.

    Tobaški boter prihaja v SLO ponasvet, kako še naprej na pleni

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.