Slovenija
16 ogledov

Đukanović po vikendu silovitih protestov na uradni obisk v Slovenijo

podgorica EPA
Policija v Podgorici v minulem tednu trikrat s solzivcem nad protestnike, ki zahtevajo Đukanovićev odstop.

Črnogorski premier Milo Đukanović je na uradnem obisku v Sloveniji. V Podgorici se medtem krepijo zahteve za njegov odstop.

Več tisoč protestnikov je v Podgorici z vzkliki  "Milo lopov!"  in "Konec je z njim!" minuli konec tedna zahtevalo razpis novih parlamentarnih volitev. Po nekaj urah so se demonstracije sprevrgle v nerede. Protestniki so poskušali vdreti v parlament, a jih je policija s solzivcem in šokgranatemi ustavila. Protestniki so nanje metali molotovke. Ranjenih je bilo več ljudi, med njimi 15 policistov. 

Demonstracije v Podgorici že tri tedne organizira Demokratična fronta. Od vlade zahtevajo, da  odstopi in razpiše volitve. 

"V ozadju protestov je Rusija"

Đukanović pozive  k odstopu vlade zavrača, pristal pa je na razpis parlamentarnih volitev po decembrskem vrhu zveze Nato, na katerem naj bi Črna gora dobila vabilo za članstvo v severnoatlantskem zavezništvu. Opozicijo obtožuje, da želi s protesti preprečiti članstvo Črne gore v Natu in obtožil Rusijo, da je v ozadju protestov.

53- letni Đukanović se je na oblast ponovno zavihtel na parlamentarnih volitvah 2012. To je njegov tretji mandat od osamosvojite Črne gore leta 2006. 

O članstvu v Natu tudi s Cerarjem

Premiera Đukanović in Cerar govorita "nadgradnji že zdaj zelo dobrih dvostranskih odnosov, pa tudi procesu vključevanja Črne gore v evroatlantske povezave, zlasti v zvezo Nato."  Cerar poudarja, da Slovenija podpira vstop Črne gore v Nato ter da so protesti v Podgorici "izraz demokratičnosti države." Izmenjala bosta tudi poglede na razmere v regiji, zlasti v luči aktualne begunske krize.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 2
  • principiumnovum 06:46 27.oktober 2015.

    Naslov članka bi lahko bil: "Zadnji diktator na Balkanu na obisku pri največjem nesposobnežu na Balkanu."

  • dragec 10:42 26.oktober 2015.

    Tobaški boter prihaja v SLO ponasvet, kako še naprej na pleni