Umrl France Bučar

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Starosta slovenske politike, eden od očetov slovenske ustave in ena od najvidnejših osebnostmi slovenske osamosvojitve.
Oglej si celoten članek

V 93-letu je umrl je predsednik prve demokratično izvoljene slovenske skupščine France Bučar, je za STA potrdil predsednik Slovenskega panevropskega gibanja Laris Gaiser. Rodil se je leta 1923 v Bohinjski Bistrici in diplomiral na pravni fakulteti, kjer je tudi doktoriral. Po desetletjih disidentstva se je aktivno vključil v politiko. 

Bučar je bil med ključnimi ljudmi, ki so si prizadevali za samostojno Slovenijo. V znameniti 57. številki Nove revije leta 1987 je objavil svoj prispevek za slovenski nacionalni program, kasneje pa je bil svetovalec odbora za človekove pravice, zametka leta 1989 ustanovljene prodemokratične koalicije strank Demos.

Predsednik prve demokratično izvoljene skupščine

Ob ustanovitvi Slovenske demokratične zaveze leta 1989 je postal predsednik sveta te stranke. Leta 1990 je bil na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji izvoljen v slovensko skupščino in bil nato izbran za njenega predsednika. Na čelu Skupščine Republike Slovenije je bil tudi med osamosvojitveno vojno in vse do leta 1992.

"Trajne pozitivne spremembe ni naredila nobena vlada"

Leta 1992 je bil Bučar izvoljen tudi v prvi državni zbor, leta 1994 pa se je neuspešno potegoval za župana Ljubljane. Leta 1996 se je upokojil, a je ostal aktiven v političnem življenju. V izjavah je bil kritičen do smeri, ki jo je po osamosvojitvi ubrala Slovenija. Prepričan je bil, da nobena od vlad ni uspela narediti trajne pozitivne spremembe, razočaran pa je bil tudi nad delovanjem državnega zbora.   V obširnem intervjuju je politično dogajanje ob 20-obletnici osamosvojitve komentiral tudi za Žurnal24. 

Leta 2009 je v javnosti nastopil med kampanjo o arbitražnem sporazumu o določitvi meje s Hrvaško. Bil je odločno proti sporazumu. Po njegovem mnenju se je namreč Slovenija v njem odrekla celovitosti Piranskega zaliva. Oktobra 2011 pridružil skupini vplivnih posameznikov, ki so h kandidaturi na predčasnih parlamentarnih volitvah pozvali Zorana Jankovića.

"Pravi politik bi moral znati udariti po mizi"

Bučar je bil kritičen tudi do aktualne vlade Mira Cerarja. Menil je, da bi dobri državniki morali znati "udariti po mizi", vendar pa po njegovem mnenju "Miro Cerar ne deluje kot odločen predsednik vlade". V intervjuju za Mladino je bil kritičen tudi do delovanja ustavnega sodišča. menil je, da se  sodišče danes spušča v politiko. 

"Politika je žrtev Janeza Janše"

Bučar je menil, da je "vsa politika žrtev tega nesrečnega Janeza Janše in še koga". "Dokler bomo imeli v centru političnega odločanja takšne intrigante, se nam ne piše dobro. Z Janšo sem imel vedno težave, čisto resno mislim, ko sem bil predsednik parlamenta, je vseskozi čakal, da bi naredil kakšno napako, da bi lahko interveniral," je glede Janše dejal Bučar. 
Pahor družini izrekel sožalje

Franceta Bučarja bomo vselej doživljali kot enega od ustanovnih očetov slovenske demokracije in samostojne države, je ob smrti staroste domače politike v sožalju njegovi soprogi Ivki Bučar in ostali družini poudaril predsednik republike Borut Pahor. Ob tem je izrazil hvaležnost, da je lahko nedolgo tega Bučarja obiskal na njegovem domu."Bil sem vznemirjen. Slutil sem, da se poslavljam od izjemne osebnosti, ki ji slovenski narod in slovenska država tako veliko dolgujeta. In jaz osebno."

"Ta hip me spričo tega preveva žalost, a obenem čutim vznesenost, ker smo imeli dr. Franceta Bučarja," je dodal Pahor. Bučarjevi družini je izrekel sožalje v svojem imenu ter v imenu slovenskega naroda, Republike Slovenije in vseh njenih državljank in državljanov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 07:51 22. Oktober 2015.

    Lažni- DOB. "državniki" so pa kar tiho. Kmalu si bodo še bolj prisvajali njegove zasluge.<br />Naj počiva v miru, veliki …

  • 20:27 21. Oktober 2015.

    od moje stare mame prijatelj umrl,čeprav mu je pred 20leti rekla da je brblje,hitr govoril,lepo starost dočakal,naj počiva v miru

  • 15:18 21. Oktober 2015.

    Šele ob takih ljudeh, kot je Bučar, se vidi škandalozna beda ljudi iz Doba. In ustavnih sodnikov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.