Umrl je Ivo Hvalica

Nekdanji politik in poslanec je bil star 86 let.
Oglej si celoten članek

Hvalica je bil poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in član SDS, a je zaradi nesoglasij z Janezom Janšo pred 20 leti iz stranke izstopil. 

Leta 1989 se je včlanil v Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SZDS), ki se je kasneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), današnjo Slovensko demokratsko stranko (SDS). Postal je član strankinega predsedstva.

Leta 1992 je postal poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora (1992-1996). Nadomestil je Janeza Janšo, ki je postal minister za obrambo. Poslanec je bil tudi v drugem sklicu (1996-2000).

Pred nekaj leti je za Žurnal24 dal odmeven intervju "Nimamo nekega normalnega šefa stranke, vsi so znoreli!"

Poznan je bil kot neumoren govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure. To je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta. Rekord po trenutnem poslovniku državnega zbora ne more biti presežen, saj je trajanje poslanskih razprav omejeno na tri minute.

Po poklicu je bil gradbenik: v 80. letih je nadzoroval gradnjo mejnih prehodov Vrtojba in Fernetiči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 11:32 29. Avgust 2022.

    Na sosednjem portalu največje komerc. TV so včeraj onemogočili komentiranje pod člankom o smrti rdečega kvazi-ekonomista (verjetno zato, da ljudje …

  • 11:18 29. Avgust 2022.

    Tako je bil popularen, da mu je celo Iztok Mlakar posvetil pesem. https://www.youtube.com/watch?v=PUBVSUd5okw

  • Syn
    09:42 29. Avgust 2022.

    Hvalica mi je res bil faca. Ne bom nikoli pozabil ko je v parlamenu, Kacina se mi zdi, s časopisom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.