Slovenija
8796 ogledov

Umrl je Ivo Hvalica

Nekdanji politik in poslanec je bil star 86 let.

Hvalica je bil poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in član SDS, a je zaradi nesoglasij z Janezom Janšo pred 20 leti iz stranke izstopil. 

Leta 1989 se je včlanil v Socialdemokratsko zvezo Slovenije (SZDS), ki se je kasneje preimenovala v Socialdemokratsko stranko Slovenije (SDSS), današnjo Slovensko demokratsko stranko (SDS). Postal je član strankinega predsedstva.

Leta 1992 je postal poslanec v prvem sklicu slovenskega državnega zbora (1992-1996). Nadomestil je Janeza Janšo, ki je postal minister za obrambo. Poslanec je bil tudi v drugem sklicu (1996-2000).

Pred nekaj leti je za Žurnal24 dal odmeven intervju "Nimamo nekega normalnega šefa stranke, vsi so znoreli!"

Poznan je bil kot neumoren govornik. Ob obstrukciji zakona o privatizaciji igralnic leta 1995 je govoril več kot štiri ure. To je najdaljši govor v zgodovini slovenskega parlamenta. Rekord po trenutnem poslovniku državnega zbora ne more biti presežen, saj je trajanje poslanskih razprav omejeno na tri minute.

Po poklicu je bil gradbenik: v 80. letih je nadzoroval gradnjo mejnih prehodov Vrtojba in Fernetiči.

Komentarjev 17
  • marcpazz 11:32 29.avgust 2022.

    Na sosednjem portalu največje komerc. TV so včeraj onemogočili komentiranje pod člankom o smrti rdečega kvazi-ekonomista (verjetno zato, da ljudje ne bi pisali resnic o njegovih izjavah, prepirčanju in delovanju, s čimer je Slovenijo in Slovence pomagal pahniti daleč nazaj). ...prikaži več Danes so članek o smrti desnega Hvalice pustili odprt za komentiranje...

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 11:18 29.avgust 2022.

    Tako je bil popularen, da mu je celo Iztok Mlakar posvetil pesem. https://www.youtube.com/watch?v=PUBVSUd5okw

  • Avatar Syn
    Syn 09:42 29.avgust 2022.

    Hvalica mi je res bil faca. Ne bom nikoli pozabil ko je v parlamenu, Kacina se mi zdi, s časopisom po glavi klofnil. :)