Umrl vrhunski slovenski alpinist

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pri sestopu z Jezerskega se je smrtno ponesrečil 43-letni alpinist Grega Lačen.
Oglej si celoten članek

Kot poroča Večer, se je Grega Lačen ponesrečil v petek pozno popoldne pri sestopu z Jezerskega. Zdrsnil je ob sestopu na Mlinarskem sedlu proti Zgornji Ravni občini Jezersko, kjer je plezal z izkušenim alpinističnim kolegom iz Koroške. "Gre za zahtevno zavarovano planinsko pot, ki je v aktualnih razmerah pod snegom, in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje. Pri prečenju je s te zelos trme poti alpinist padel čez visoko prepadno steno in na zbitem zasneženem melišču mrtev obležal pod njo. Bil je ustrezno opremljen. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo," so sporočili s PU Kranj. 

Grega Lačen je v svoji alpinistični karieri osvojil številne vrhove. Bil je član odprave Ski Everest 2000 z Davom Karničarjem, pred šestimi leti je vodil prvo samostojno koroško odpravo v Karakorum. V Kirgiziji je skupaj z Andrejem Gradišnikom ponovil smer v dolini Ak SU - Perestroika Crack. Vodil je tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak leta 2012, navaja Večer. 

Umrl je na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Dava Karničarja, ki je umrl septembra lani v delovni nesreči.

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 10:27 18. Januar 2020.

    A je sploh kej čudnga,vrhunskost je zamenjala rutina,ki se maščuje slej ko prej?

  • 09:37 18. Januar 2020.

    Nesreča nikoli ne počiva. Posebej ne v gorah.

  • ode
    08:53 18. Januar 2020.

    Očitno ni bil toliko vrhunski, kot se ga opeva.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.