Slovenija
3775 ogledov

Umrl vrhunski slovenski alpinist

Jezersko Profimedia
Pri sestopu z Jezerskega se je smrtno ponesrečil 43-letni alpinist Grega Lačen.

Kot poroča Večer, se je Grega Lačen ponesrečil v petek pozno popoldne pri sestopu z Jezerskega. Zdrsnil je ob sestopu na Mlinarskem sedlu proti Zgornji Ravni občini Jezersko, kjer je plezal z izkušenim alpinističnim kolegom iz Koroške. "Gre za zahtevno zavarovano planinsko pot, ki je v aktualnih razmerah pod snegom, in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje. Pri prečenju je s te zelos trme poti alpinist padel čez visoko prepadno steno in na zbitem zasneženem melišču mrtev obležal pod njo. Bil je ustrezno opremljen. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo," so sporočili s PU Kranj. 

Grega Lačen je v svoji alpinistični karieri osvojil številne vrhove. Bil je član odprave Ski Everest 2000 z Davom Karničarjem, pred šestimi leti je vodil prvo samostojno koroško odpravo v Karakorum. V Kirgiziji je skupaj z Andrejem Gradišnikom ponovil smer v dolini Ak SU - Perestroika Crack. Vodil je tudi alpinistično odpravo Koroška 8000 Broad Peak leta 2012, navaja Večer. 

Umrl je na dan, ko so se v okviru koroškega outdoor festivala v Mežici spominjali Dava Karničarja, ki je umrl septembra lani v delovni nesreči.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
 • Avatar križar
  križar 10:27 18.januar 2020.

  A je sploh kej čudnga,vrhunskost je zamenjala rutina,ki se maščuje slej ko prej?

 • Kmodri 09:37 18.januar 2020.

  Nesreča nikoli ne počiva. Posebej ne v gorah.

 • ode 08:53 18.januar 2020.

  Očitno ni bil toliko vrhunski, kot se ga opeva.