Umrla je igralka Štefka Drolc

Foto: Katja Kodba / mediaspeed.net
Foto: Katja Kodba / mediaspeed.net
V 95. letu starosti je po poročanju Sveta24 umrla slovenska igralka Štefka Drolc.
Oglej si celoten članek

Štefka Drolc je svojo igralsko kariero začela kot amaterska igralka v Mariboru, kasneje pa je delala v Drami SNG Maribor, pri Triglav Filmu, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v SNG Drami v Ljubljani. Kasneje je bila zaposlena kot pedagoginja na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Igrala je v več slovenskih filmih, med drugimi Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni ter Povest o dobrih ljudeh.

Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode (1996) in Prešernovo nagrado (2009).

"Štefko Drolc uvrščamo v antologijo največjih slovenskih igralcev dvajsetega stoletja in zagotovo tudi v prvo dekado enaindvajsetega stoletja. Njeno ime je in bo za vselej zapisano med najpomembnejšimi imeni slovenskega igralstva," so zapisali v utemeljitev podeljevalci nagrade za življensko delo, ki so v njenem igralskem ustvarjanju prepoznali preplet lepote in poetičnosti, krhkosti in strogosti, značajskosti in sodobnosti, čustev in razuma.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.