Slovenija > Črna kronika
3642 ogledov

Umrla je igralka Štefka Drolc

Štefka Drolc Katja Kodba / mediaspeed.net
V 95. letu starosti je po poročanju Sveta24 umrla slovenska igralka Štefka Drolc.

Štefka Drolc je svojo igralsko kariero začela kot amaterska igralka v Mariboru, kasneje pa je delala v Drami SNG Maribor, pri Triglav Filmu, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v SNG Drami v Ljubljani. Kasneje je bila zaposlena kot pedagoginja na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani. Igrala je v več slovenskih filmih, med drugimi Na svoji zemlji, Cvetje v jeseni ter Povest o dobrih ljudeh.

Za svoje ustvarjanje je prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode (1996) in Prešernovo nagrado (2009).

"Štefko Drolc uvrščamo v antologijo največjih slovenskih igralcev dvajsetega stoletja in zagotovo tudi v prvo dekado enaindvajsetega stoletja. Njeno ime je in bo za vselej zapisano med najpomembnejšimi imeni slovenskega igralstva," so zapisali v utemeljitev podeljevalci nagrade za življensko delo, ki so v njenem igralskem ustvarjanju prepoznali preplet lepote in poetičnosti, krhkosti in strogosti, značajskosti in sodobnosti, čustev in razuma.