Umrla ugledna znanstvenica slovenskih korenin

Foto: Nova Slovenija - krščanski demokrati
Foto: Nova Slovenija - krščanski demokrati
V ponedeljek je umrla znanstvenica Marija Bevčar Bernik.
Oglej si celoten članek

V 88. letu starosti je umrla znanstvenica Marija Bevčar Bernik. Bevčar Bernikova se je rodila v Gorici. Leta 1952 je diplomirala na medicinski fakulteti v Zaragozi, podiplomski študij pa je opravila na medicinski fakulteti univerze v Madridu. 

Večino profesionalnega življenja je delovala na Medicinski fakulteti univerze Northwestern v Chicagu, kjer se je ukvarjala z bazalnimi raziskavami ledvic, postala pa je tudi zaslužna profesorica. Njene raziskave so omogočile razvoj novih možnosti za zdravljenje bolnikov s krvnimi strdki v ledvicah, pljučih, možganih in srcu. 

Za svoj znanstveni film Človeška ledvica v kulturi je leta 1969 prejela bronasto nagrado na mednarodnem beneškem festivalu znanstvenih in izobraževalnih filmov. 

Skupaj z možem Jožetom Bernikom sta dvanajstim mladim iz Slovenije, italijanske Goriške, avstrijske Koroške in Argentine omogočila šolanje na uglednih ameriških fakultetah.

Kot predavateljica na strokovnih konferencah zdravnikov v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa je svoje znanje prenašala tudi na kolege iz Slovenije, so sporočili iz Svetovnega slovenskega kongresa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:13 1. April 2016.

    Naj počiva v miru, sožalje družini in sorodnikom.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.