Slovenija
57 ogledov

Umrla ugledna znanstvenica slovenskih korenin

dr. Marija Bevčar Bernik Nova Slovenija - krščanski demokrati
V ponedeljek je umrla znanstvenica Marija Bevčar Bernik.

V 88. letu starosti je umrla znanstvenica Marija Bevčar Bernik. Bevčar Bernikova se je rodila v Gorici. Leta 1952 je diplomirala na medicinski fakulteti v Zaragozi, podiplomski študij pa je opravila na medicinski fakulteti univerze v Madridu. 

Večino profesionalnega življenja je delovala na Medicinski fakulteti univerze Northwestern v Chicagu, kjer se je ukvarjala z bazalnimi raziskavami ledvic, postala pa je tudi zaslužna profesorica. Njene raziskave so omogočile razvoj novih možnosti za zdravljenje bolnikov s krvnimi strdki v ledvicah, pljučih, možganih in srcu. 

Za svoj znanstveni film Človeška ledvica v kulturi je leta 1969 prejela bronasto nagrado na mednarodnem beneškem festivalu znanstvenih in izobraževalnih filmov. 

Skupaj z možem Jožetom Bernikom sta dvanajstim mladim iz Slovenije, italijanske Goriške, avstrijske Koroške in Argentine omogočila šolanje na uglednih ameriških fakultetah.

Kot predavateljica na strokovnih konferencah zdravnikov v organizaciji Svetovnega slovenskega kongresa je svoje znanje prenašala tudi na kolege iz Slovenije, so sporočili iz Svetovnega slovenskega kongresa.

Komentarjev 1
  • Ferluci 12:13 01.april 2016.

    Naj počiva v miru, sožalje družini in sorodnikom.