V spremstvu moža je šla umret v Švico, pred dnevi se je za vedno poslovila

Foto: mariborinfo.com
Foto: mariborinfo.com
Želela se je posloviti v Sloveniji, a ji to ni bilo usojeno.
Oglej si celoten članek

Sredi marca je v Švici umrla Alenka Čurin Janžekovič, najglasnejša zagovornica evtanazije pri nas, je oznanila založba 5ka. 

Na zadnjo pot v Švico, kjer je evtanazija dovoljena, je 65-letnico pospremil mož Marijan. Odločitev o evtanaziji je sprejela že pred leti, saj se je od rojstva borila s težko boleznijo, zaradi katere so ji razpadale kosti in hrustanec.

"Marijan se je v Ormož že vrnil sam. Alenko je v sredini meseca marca pospremil onkraj. Zlomljen, a poln ljubezni pravi, da sta se ta dan v Švici ločila le fizično, duhovno pa ostajata skupaj vse do njegovih zadnjih ur, ko se bosta ponovno našla in za večno ostala nerazdružljiva in srečna tako, kot sta bila vseh 40 skupnih let," so ob smrti Alenke Čurin Janžekovič zapisali pri založbi 5ka, v sklopu katere so izdali njeno literarno delo.

"Draga Alenka, počivaj brez bolečin, poišči vse svoje najdražje, ki smo jih spoznali v tvoji knjigi in jih objemi še za nas. Zbogom učiteljica, ravnateljica, Ženska z velikim srcem, borka za dostojno starost, prijateljica in zaupnica mnogih," so še zapisali.

Alenka Čurin Janžekovič je bolehala za polisaharozo tipa 4. Hude bolečine si je vrsto let lajšala z analgetiki. V zadnjem obdobju ni bila več samostojna, zanjo je skrbela asistentka.

V Sloveniji je v pripravi zakon o evtanaziji, ki pa je pred nekaj meseci naletel na precejšnje nasprotovanje strokovne javnosti. Evtanazijo ali pomoč pri samomoru omogoča enajst evropskih držav, med njimi Švica, Nemčija in od lani tudi Avstrija. 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 17:45 27. Marec 2023.

    Res zelo pogumna in topla gospa. Naj počiva v miru.

  • 15:49 27. Marec 2023.

    Sam sem odločno proti uzakonitvi evtanazije pri nas. Kdor pa potrebuje pomoč pri samomoru, jo pa očitno lahko najde.

  • 15:33 27. Marec 2023.

    Pogumna gospa! Slovenija se ne gre dotičnega posla, ker v njem ni dovolj denarja oziroma prostora za nečedne manevre. Če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.