Upokojencem se lahko smeji, vse to jim je obljubil Golob

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poleg dviga zajamčene pokojnine, tudi božični dodatek. Ukrep še za invalide in za tiste, ki prejemajo vdovske pokojnine.
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Robert Golob je v slavnostnem nagovoru  ob začetku letošnjih Dnevov medgeneracijskega sožitja napovedal nove finančne ukrepe za upokojence. Po njegovem je paket, ki so ga pripravili za letos, vreden 100 milijonov evrov. 

1. novembra upokojence in upokojenke čaka izredna uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, s čimer se bo zajamčena pokojnina za polno delovno dobo dvignila na 700 evrov mesečno, kar obljublja koalicijska pogodba. "Zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta," je pojasnil. 

Drugi ukrep so vdovske pokojnine, ki se bodo s 1. januarjem uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino. Po novem bodo vsi vdovci in vdove prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep so invalidske pokojnine. Gre za invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. "To bomo s 1. januarjem spremenili. Zaenkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas," je dejal Golob.

Golob je napovedal še “božični dodatek”, ki ga bodo upokojenci prejeli decembra. Znašal bo 40 odstotkov zneska letnega regresa. "Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja," je zbranim dejal premier Golob.

dezurni@styria-media.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 111

  • 18:48 25. Maj 2023.

    Jebeš, politike, ki so v vladi, obljubljajo z figo v žepu! Poglejte si kakšne dostojnosti imajo sekretarji na ministerstvih proti …

  • 17:58 25. Maj 2023.

    Tisti, ki je napisal naslov članka ni priseben ali pa je sovražen do upokojencev..

  • 16:44 25. Maj 2023.

    Golob je bil in bo gledal samo na svojo korist, kot vsi ostali. Raja pa naj se znajde kot do …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.