Uradno: kdo bo prejel 150 evrov solidarnostnega dodatka

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Na novinarski konferenci po seji vlade je predsednik vlade Janez Janša predstavil nekatere ključne ukrepe pomoči ljudem in gospodarstvu zaradi visokih cen energentov.
Oglej si celoten članek

Vlada se je v soboto popoldan sestala na seji, kjer so obravnavali ukrepe za omlitev posledic visokih cen energentov. "Vlada je na današnji seji med drugim sprejela tudi dva zakona in dve trošarinski uredbi. S temi akti skušamo omiliti draginjske posledice, oziroma posledice visokih cen energentov za ljudi in za gospodarstvo. V teh aktih je vlada državnemu zboru, ko gre za oba zakona, predlagala simetrične ukrepe, ki naslavljajo vse in asimetrične ukrepe za najbolj ranljive skupine,« je pojasnil Janša.

70 milijonov Vlada predlaga shemo enkratne pomoči podjetjem

Kot enega poglavitnih ukrepov je navedel oprostitev plačevanja omrežnine tako za priključno moč kot za porabo električne energije. Oprostitev bo veljala tri mesece za vse odjemalce, od prvega februarja do konca aprila.

To po njegovih besedah zniža znesek na položnici za 30 do 35 odstotkov.

»Naslednji simetrični ukrep je znižanje trošarine na električno energijo na najnižjo možno stopnjo,« pojasnjuje in dodaja, da se s prvim februarjem znižujejo tudi trošarine na pogonska goriva in kurilno olje, kjer so šli prav tako na najnižjo možno stopnjo.

Dodatno pomoč bodo namenili tistim, ki so jih po njegovih besedah višje cene najbolj prizadele. Ti bodo prejeli solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov. Ta dodatek bo šel prejemnikom varstvenega dodatka, upokojencem, ki prejemajo do 1.000 evrov pokojnine, invalidom, velikim družinam in še nekaterim drugim kategorijam: »Skupaj v višini 106 milijonov evrov.«

Kot je pojasnil premier, bodo izpadi dohodkov in stroški zaradi nižjih trošarin delno kriti z dobički podjetij, ki jim gre omrežnina za elektriko. Pri asimetričnih ukrepih pa bo država črpala iz podnebnega sklada.

Janša je zaključil z napovedjo Evropske komisije, da se bo po aprilu energetska kriza umirila. Če se to ne bo zgodilo, bo vlada po njegovih besedah predlagala podaljšanje ukrepov. 

Več informacij po seji vlade najdete TUKAJ

Ninamedia Janša ali Golob? To kaže zadnja raziskava Omikron V sproščanje ukrepov, saj je stanje v bolnišnicah stabilno

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • F16
    07:28 1. Februar 2022.

    To ni pomoč, to je kupovanje glasov za volitve.

  • 13:14 31. Januar 2022.

    kar se pokojnin tiče... ravno danes mi je pokojninska zavarovalnica pisala, da pričakujejo, da bom šel v penzijo pri 65 …

  • 08:16 31. Januar 2022.

    BOLJE MENI, KOT NEVLADNIKOM, HVALA VLADA.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.