Slovenija
2781 ogledov

Vlada predlaga shemo enkratne pomoči podjetjem

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Zdravko Počivalšek, intevju z ministrom za gospodarstvo.
Vlada je danes zaradi dviga cen energentov pripravila predlog zakona o ukrepih za pomoč gospodarstvu in kmetijstvu. "Ukrep je vreden 70 milijonov evrov in bo zajel približno 14.500 gospodarskih subjektov," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Zaradi visokih cen energentov je vlada ocenila, da je potrebna nepovratna pomoč gospodarstvu, predvsem energetsko intenzivnim podjetjem. Vlada je za to določila pogoje, ki jih morajo podjetja izpolnjevati, med drugim, da jim bodo stroški energije letos v primerjavi z letom 2021 narasli za več kot 30 odstotkov.

Upravičenci bodo morali do konca marca na finančno upravo predložiti izjavo, finančna uprava pa bo pomoč v enkratnem znesku izplačala do 20. aprila. Če bo upravičenec naknadno ugotovil, da je zaprosil za preveč sredstev, jih bo moral vrniti do konca januarja prihodnje leto, je naštel Počivalšek.

Shemo pomoči mora odobriti Evropska komisija. Višina pomoči bo odvisna od prihodkov od prodaje in deleža stroška energije v poslovnih odhodkih. "Pričakujemo, da bo najnižji znesek pomoči 50 evrov, najvišji pa dva milijona evrov," je povedal minister.

Zakon ureja pomoč tudi pomoč na področju kmetijstva. Nosilci kmetijskih gospodarstev imajo namreč tudi povečane stroke v kmetijski pridelavi. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo na podlagi podatkov v 30 dneh od uveljavitve predpisa odpremila informativno odločbo. Finančno nadomestilo se bo podelilo v obliki pavšala na hektar zemljišča glede na vrsto dejanske rabe.

Covid-19 maske PCT Slovenija Današnji podatki neprijetno presenečenje Janez Janša vlada Slovenija Vlada danes o novih bonih, ta ukrep pa ne pride v poštev elektrika Elektrika Pod streho Toliko višje položnice pričakujte v naslednjih dneh
Komentarjev 1