Pod streho > Varčna hiša
36487 ogledov

Toliko višje položnice pričakujte v naslednjih dneh

elektrika Profimedia
Vsa gospodinjstva lahko v naslednjih dneh zaradi dražje omrežnine pričakujejo višje položnice za električno energijo. Koliko, pa je odvisno od porabe in obračunske moči.

Višji zneski na položnicah za električno energijo, ki so jo gospodinjstva porabila januarja, ne bodo zgolj posledica podražitev energije, temveč tudi posledica višje omrežnine, ki jo je konec preteklega leta objavila agencija za energijo. 

Tako bodo nekatera gospodinjstva občutila dvojno povišanje, saj je precej dobaviteljev električno energijo podražilo s 1. januarjem, hkrati pa se bo prvič obračunala tudi omrežnina po višji postavki. 

Omrežnina je na računu za elektriko razdeljena na dve postavki. Prva je omrežnina za obračunsko moč, druga pa omrežnina za delovno energijo. Ta se naprej lahko deli na omrežnino za višjo tarifo obračuna in nižjo tarifo, ali pa je obračunana omrežnina za enotno tarifo obračuna električne energije. 

omrežnina | Avtor:
Omrežnina za obračunsko moč, se obračuna glede na obračunsko moč. Pri večini gospodinjstev je za sedem kilovatov, pri večjih porabnikih pa je običajno 10 kilovatov. Omrežnina za delovno energijo pa se obračuna po porabi v kilovatih. 

Omrežnina dražja za 2,5 do osem evrov

Ker je omrežnina le del postavk na računu za elektriko, končni znesek na položnici ne bo višji za 12 odstotkov, temveč po naših izračunih v povprečju zgolj za 3,5 odstotka. 

Tako bo položnica v gospodnijstvu z relativno majhno porabo, 2500 kWh na leto, višja za 1,47 evra na mesec oziroma nekaj manj kot 18 evrov na leto. 

Gospodinjstvo s povprečno porabo 5000 kWh na leto, bo plačalo 2,52 evra več, na leto pa nekaj več kot 30 evrov več. 

Gospodinjstvo s porabo 7500 kWh na leto, lahko pričakuje 3,75 evra višjo položnico, kar v enem letu pomeni 45 evrov na leto. 

Zaradi dražje elektrike računi višji za več deset evrov

Za najbolj potratna gospodinjstva, ki na leto porabijo približno 10.000 kWh elektrike, pa bo položnica višja za 4,8 evra oziroma skoraj 58 evrov več. 

ogrevanje Visoke cene Pod streho Pomoč šibkim pri plačilu položnic za ogrevanje in elektriko je koalicija zavrnila

Pri izračunih smo upoštevali lanske in letošnje vrednosti postavk za omrežnino pri enotarifnem merjenju ter povprečno ceno električne energije 0,08 evra za kilovatno uro. Primerjava je narejena ob predpostavki, da je bila cene kilovatne ure električne energije enaka že decembra lani. 

podražitev elektrike | Avtor:
Precej večjo podražitev pa prikaže izračun, če primerjamo povprečno ceno elektrike pred lanskimi podražitvami in zdajšnjo povprečno ceno. V gospodinjstvih, ki so v zadnjih mesecih preteklega leta električno energijo plačevali po nižji ceni, torej bodo v naslednjih dneh prvič dobili položnice z novo ceno električne energije in hkrati z novimi cenami za omrežnino, pa bo položnica višja za od 17 do 22 odstotkov. Mesečni zneski bodo višji 6,5 evra pri manjših porabnikih in skoraj 14 evrov pri povprečnem. Večji porabniki s porabo približno 7500 kilovatnimi urami na leto bodo plačali približno 36 evrov več, največji pa celo 46 evrov. 

V primerjavi smo za leto 2021 upoštevali lansko povprečno ceno električne energije 0,06 evra za kilovatno uro in lanske cene omrežnine.

Elektrika, račun, položnica Spet na trgu Pod streho Ta naprava ne zmanjša porabe elektrike, gre za nateg
 
Komentarjev 6
  • igorgeus 18:53 29.januar 2022.

    potem bomo pa decembra brali ciste dobicke v miljonih za ta ista podjetja...

  • sam1 15:00 29.januar 2022.

    Tudi on ni bil ravno neka cvetka in se je oklepal oblasti ne glede na sestavo vlade,njegove napake in nesposobnost plačujemo že kakšno desetletje in razen tega,da si je napolnil žepe do vrha z davkoplačevalskim denarjem in zaposlil na vse ...prikaži več mogoče funkcije precej svojih sorodnikov in članov družine,si lahko poda roko z Janšo in še kom.....

  • bobubob 14:44 29.januar 2022.

    Povsem pričakovano, smo zgradili TEŠ, smo predsedovali, odlično nam gre kot pravi oblast, tudi v jugi so takim dosežkom sledile podražitve, redukcije, inflacija...to je pač zakon 'naravne ekonomije', tiste Hayekove, ne socialistične, kateri se pač na dolgi rok ne moreš ...prikaži več izogniti..... In oni bi električne avtomobile, pa z vetrnicami bi furali talum pa sij, pa....eh, saj tudi oni(stroka) sami vedo, da se šalijo - žal pa narod tega ne ve....