Pod streho > Varčna hiša
11408 ogledov

Ta naprava ne zmanjša porabe elektrike, gre za nateg

Elektrika, račun, položnica Profimedia
Po nekaj letih spet oglašujejo napravo, ki naj bi porabo elektrike v gospodinjstvih zmanjšala tudi do 75 odstotkov. Inšpektorat opozarja, da gre za neresnične navedbe, zato nakup odsvetuje.

Na tržnem inšpektoratu opozarjajo potrošnike, da se je na spletu ponovno pojavil oglas, s katerim neznan prodajalec oglašuje izdelek Power Factor Saver. Vsebina oglasa je enaka kot pred leti, zunanji videz izdelka pa je drugačen, opozarjajo na inšpektoratu.  

Prodajalec, ki promovira ta nemški izdelek, vsaj tako piše v oglasu, kupce vabi z navedbo, da z njegovo uporabo lahko porabo elektrike zmanjšamo od 30 do 50 odstotkov. Cena ene naprave pa 33,90 evra. 

elektrika | Avtor: Pinterest Pinterest
Navedbe so neresnične

„Navedbe v oglasih so neresnične, saj s to napravo prihranka pri porabi delovne električne energije v gospodinjstvih zanesljivo ni mogoče doseči,“ so jani na inšpektoratu. 

Gre namreč za navadno majhno kompenzacijsko napravo induktivne jalove energije (kondenzator), ki nikakor ne zmanjšuje porabe delovne energije, temveč le izboljšuje faktor delavnosti toka. Dejstvo je, da gospodinjstva po izstavljenih računih plačujejo le porabljeno delovno energijo, saj so za gospodinjski odjem na odjemnih mestih vgrajeni le števci te energije, nikjer pri nas pa ni števcev jalove energije, še pojasnjujejo. 

Izdelek porablja elektriko

„Zato vam svetujemo, da oglaševalskim sporočilom za tovrstne naprave ne nasedete, saj z njimi zanesljivo ne boste prihranili pri porabi električne energije, kvečjemu potrošili dodaten denar za nakup in še mesečno za njeno porabo, saj za svoje delovanje porablja tudi delovno energijo, ki pa jo gospodinjstva plačujejo.“ 

Potrošnikom, ki so omenjeno napravo morda že kupili od slovenskega prodajalca, svetujejo, da lahko skladno z zakonom o varstvu potrošnikov v 14 dneh od prejema blaga odstopijo od pogodbe, ne da bi pri tem morali navesti kakršen koli razlog za svojo odločitev. 

„Pri tem pa se morate zavedati, da naprava v večini primerov prihaja neposredno iz tujine, zato previdnost pri vračanju blaga naj ne bo odveč. Lahko ostanete brez denarja in naprave.“

Komentarjev 6
  • Avatar F16
    F16 08:11 19.januar 2022.

    He he. Žurnal poroča o tem, ko je največ takih fake reklam na njihovem portalu

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 16:13 18.januar 2022.

    glih je težko to prodat v današnjih cajtih,narod naiven do amena

  • Albatroz 14:47 18.januar 2022.

    Marsikaj je nateg pa ne poročate.