Slovenija
3385 ogledov

Vlada danes o novih bonih, ta ukrep pa ne pride v poštev

Janez Janša vlada Vlada RS Zasedanje vlade Janeza Janše.
Rasti cen energentov na svetovnih trgih sledi višanje cen v vseh členih proizvodnje in distribucije blaga kot tudi storitev. Vlada je že napovedala energetske vavčerje, razmišljala naj bi tudi o začasni oprostitvi plačila nekaterih prispevkov pri obračunu elektrike. Kot je razumeti, pa ni mogoče pričakovati znižanja davka na dodano vrednost (DDV).

Znižanje DDV so kot odziv na rast cen v začetku januarja na posvetu s predsednikom vlade Janezom Janšo in nekaterimi ministri predlagali trgovci. Ukrep bi po njihovem mnenju veljalo uvesti za osnovne prehrambene proizvode, torej za osnovne vrste kruha, moke, testenin in drugih podobnih nujno potrebnih živil.

Živila so zdaj obdavčena po 9,5-odstotni davčni stopnji, po predlogu Trgovinske zbornice Slovenije bi jo lahko znižali na štiri odstotke.

Na finančnem ministrstvu temu predlogu niso naklonjeni. "Znižanje DDV ne pomeni nujno znižanja cen," so pojasnili za STA. Kot so dodali, cen ne določa vlada z DDV, pač pa se oblikujejo prosto, v trgovski dejavnosti jih tako določajo trgovci.

Oprostitev nekaterih prispevkov bi veljala tri mesece

Enako stališče imajo glede obdavčitve električne energije, kjer se obračunava in plačuje DDV po splošni stopnji 22 odstotkov od davčne osnove. Vseeno pa lahko gospodinjstva vsaj začasno pričakujejo nekaj nižje zneske na položnicah za elektriko, saj naj bi vlada v zakon, s katerim se namerava odzvati na rast cen energentov, zapisala oprostitev plačila nekaterih prispevkov pri obračunu električne energije.

Ta ukrep bi veljal začasno, predvidoma tri mesece, je pred dnevi v DZ povedal poslanec NSi Jožef Horvat. Glavni namen zakona pa bo izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka za namen odprave posledic povečanja cen energentov najbolj ranljivim prebivalcem. Vlada je obravnavo tega predloga začela v četrtek jo bo nadaljevala danes.

Pozivi vladi k ukrepanju, med drugim Zveze potrošnikov Slovenije in drugih nevladnih organizacij, se vrstijo že od lanske jeseni, prav tako je Evropska komisija že oktobra lani predstavila nabor ukrepov, ki bi se jih lahko države članice poslužile za spoprijemanje z visokimi cenami energentov.

Nekatere države so se že odzvale. Bodisi obdavčitev energentov bodisi davek na dodano vrednost so znižale Češka, Poljska, Ciper, Italija, Portugalska, Španija, Estonija, Irska, Belgija in Nemčija, so spomnili v zvezi potrošnikov. Nekatere države so se odločile za energetske vavčerje za najbolj ranljive, o kakršnih razmišlja tudi slovenska vlada. Med njimi so Italija, Francija in Avstrija, pripravlja jih tudi nemška vlada.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 14:55 29.januar 2022.

    Kmalu bomo prešli na nakaznice. Kot po vojni. No, saj vojna je, ne vojna, BOJ, proti virusu. Proti zdravi pameti, proti razgledanim volilcem....ja, vlada je uspešna v tej vojni. Zato pa boni, zato pa podpora socialcem na vseh frontah. Vlada ...prikaži več skrbi za nas, za vsak ukinjen zakon sproducira tri nove, ukrepi ukrepajo, narod pa krepa....Sistemsko urejanje razmer? Bognedaj, s tem se ukvarja EU. Če pa se ne, se še bo. Potrpeti bo treba, živeti s tem in razumeti, da imajo pač dolgo 'lajtngo'.

  • rd2dmk2 11:04 29.januar 2022.

    ta ista vlada je najprej zvišala prispevke za 14% sedaj pa bi jih za 3 mesece dala na hladno. se hecajo a ne ? in zakaj že so povišali te prispevke ? aja menda, ker pričakujejo manjšo porabo in s ...prikaži več tem manjši priliv v te žaklje.. prosim ne take , ker me bo pobralo od smeha..bahajo se da je gospodarska rast pa manjša poraba elektrike. o blagor revnim na umu kajti njihovo je nebeško kraljestvo. škoda a ga ti ne marajo, pa kar tukaj kraljujejo.