Slovenija
10100 ogledov

Današnji podatki neprijetno presenečenje

Covid-19 maske PCT Profimedia
Včeraj je bilo s PCR testi potrjenih 14.878 okužb s koronavirusom, kar je 49 odstotkov več kot prejšnji petek.

Podatek je nekoliko negativno presenetil. Število izdanih TAN kod je nakazovalo, da bo rast le okrog 20-odstotna.

Primerjava z istim dnem preteklega tedna je v zadnjem času nekoliko težja, saj vsi vzorci niso obdelani isti dan, kot so odvzeti.

Če pogledamo dneve od ponedeljka do petka, je bilo ta teden potrjenih 75.974 okužb, kar je 49 odstotkov več kot prejšnji teden, ko jih je bilo 51.099.

Infektolog Janez Tomažič opozarja, da omikron morda podcenjujemo, njegov kolega Andrej Trampuž pa meni, da bo epidemije in ukrepov konec do poletja, a ga skrbi jesen. 

Po podatkih covid-19 sledilnika je bilo v bolnišnice sprejetih 107 bolnikov s covidom, odpuščenih pa 91. Na oddelke intenzivne terapije je bilo sprejetih 14 ljudi, odpuščenih pa 17. Devet pacientov s covidom je v bolnišnicah umrlo. Ločene statistike, koliko pacientov je bilo v bolnišnice sprejetih zaradi covida-19, pri koliko pa so okužbo odkrili naključno in so prišli zaradi drugih razlogov, še ni, jo je pa na novinarski konferenci v tem tednu obljubila vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. Vse več je namreč pacientov, ki imajo covid-19, a so v bolnišnici zaradi drugih razlogov, na intenzivnih terapijah pa ni bilo nobenega pacienta z omikronom. 

Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 726 covidnih bolnikov, od jih 124 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 11 bolnikov s covidom-19. Skupno število covidnih bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, se je povečalo za sedem, število bolnikov na oddelkih intenzivne terapije pa se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za 10. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 23 let, najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno terapijo, pa 16 let.

Napovedi sicer kažejo, da naj bi v tem tednu dosegli vrh števila okužb.

 | Avtor: Janez Žibert Janez Žibert

Po modelu Janeza Žiberta z ekonomske fakultete naj bi vrh števila okužb dosegli v teh dneh, ta teden pa naj bi imeli največje število potrjenih okužb, skoraj sto tisoč, potem pa naj bi število okuženih začelo padati.

 | Avtor: Janez Žibert Janez Žibert

Kot lahko vidite, se v zadnjih dneh rast števila okuženih nekoliko upočasnjuje. Primerjava med dnevi je sicer v zadnjem času nekoliko manj relevantna, saj se vsi vzorci ne obdelajo isti dan, kot so bili odvzeti. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • bobubob 15:27 29.januar 2022.

    Tole železo bodo kovali, dokler se bo dalo. Torej dokler v vsakodnevnem življenju ne bodo zaznali, kako jih s 'cepljenjem' prizadeti državljani cenijo. Kar seješ, to žanješ.

  • rd2dmk2 10:49 29.januar 2022.

    boste videli kolk jih bo pozitivnih po četrtem februarju, ko se začnejo olimpijske igre. bo 90% slovenije v karanteni da bodo v miru gledal OI, tako kot včeraj so karantenci hodili smučat...ker je važno samo da imate QR potrdilo, nikjer ...prikaži več se pa ne beleži al ste al niste v karanteni. torej , ko nekumu paše ponuca karanteno, komu paše pa ima QR kodo. juhu !!

  • sam1 10:19 29.januar 2022.

    Škoda "nabijati" s temi podatki,če vsi dobro vemo,da bo ta virus "zadel" vse in bo šele s prekuženostjo večine izgubil svojo moč,je pa res,da velika večina sploh ne ve,da so to že dali skozi,saj skoraj vsak,ki ga vprašaš pove,da se ...prikaži več je slabo počutil kakšna dva dni,vendar nas mora "stroka" moriti in zastraševati ,da se slučajno ne bi vrnili na "stara pota"....

Sorodne novice