Uresničila se jima je skoraj nedosegljiva želja

Foto: Osebni arhiv Vid in Vanja Foto: Osebni arhiv Vid in Vanja Foto: Osebni arhiv Vid in Vanja
"Z veliko pozitivnosti in dobre volje potujeva skozi življenje ..."
Oglej si celoten članek

"Življenje mame, ki ima otroka s posebnimi potrebami, pa naj bodo te kakršnekoli že, je precej drugačno," nam je zaupala mamica Vida Vanja Ropič in dodala, da sicer sploh nima izkušnje, kako je živeti z otrokom brez posebnih potreb ... Kot da ni takšno življenje dovolj težko, jima je še pred tednom dni grozila izguba hiške ...

"Živiva v majhni hiški"

"Z veliko pozitivnosti in dobre volje potujeva skozi življenje, a tukaj brez vas ne bo šlo. Potrebujeva vašo pomoč, sicer bova ostala brez strehe nad glavo," se je prek Facebooka na svoje prijatelje pred nekaj dnevi obrnila Vanja. Njen Sin Vid ima 16 let in je otrok s posebnimi potrebami: "Živiva v majhni hiški, na mirni lokaciji obrobja Ptuja. Hiša, v kateri živiva sama, je bila prodana na II. dražbi, kupila jo je banka upnica. Ta ista banka nama prihaja nasproti s ceno odkupa hiše, po kateri so jo kupili na dražbi, kar znaša 36.700 evrov. Znesek, ki je za naju nedosegljiv."

Zato je prosila prijatelje, da po svojih močeh pomagajo zbrati denar za odkup njune hiške.

Hišo sta kupila, ko je bila noseča ...

Pred 17 leti, ko je bila Vanja noseča, sta hišo s hipotekarnim kreditom kupila z bivšim možem ter jo delno obnovila. Še vedno pa ni povsem prilagojena invalidu, sploh kopalnica.

Junija 2004 se je rodil Vid, ki je pri porodu utrpel poškodbo možganov, diagnosticirano ima cerebralno paralizo in težko epilepsijo. Vid je popolnoma odvisen od tuje pomoči, saj je v plenicah ter ne hodi in ne govori.

Potrebuje 24 urno nego in skrb. Zaradi tega je Vanja pustila službo, pred tem je delala kot učiteljica na šoli. Prejema nadomestilo za izgubljen dohodek od CSD Ptuj v višini 560 evrov, kar je njeno plačilo za 24 urno skrb za sina. Vid prejema še 200 evrov dodatka za nego.

Vsa leta sem izvajala terapije z Vidom po sistemu »mama terapevt« v skladu z navodili priznane poliklinike iz Zagreba, kamor sva seveda samoplačniško mesečno hodila po strokovne napotke, ravno iz razloga, ker nisem imela denarja za drage dnevne samoplačniške terapije, zdravstvo pa terapij krije premalo.

Vanja 

Ob vsem tem je po njenih navedbah zmanjkalo denarja za plačevanje kredita, bivši mož, s katerim sta se vmes razšla, pa je ostal brez dela: "Sama sem vsa ta leta delala, a stvari, ki se ne plačajo, vsaj ne z denarjem."

Moj namen nikoli ni bil ostati dolžna karkoli in komurkoli, saj me je to zelo težilo, vendar ob vseh stroških, ki pridejo z otrokom s posebnimi potrebami, žal več ni šlo.

Vanja

Z banko se je dogovarjala o možnosti najema te hiše. To možnost je banka zavrnila, ponudili so odkup. "Glede na Vidovo zdravstveno stanje, bi bila izselitev zanj res velik stres, kar dokazuje tudi izvid njegovega pedopsihiatra, vsekakor bi bilo povsem prekinjeno njegovo spanje, kajti spi le v popolni tišini, kar je pa tukaj možno, hiša je namreč na mirni lokaciji. Tudi drugače Vid težko sprejema spremembe, zraven tega se pravzaprav nimava kam preseliti," je opisala svoj brezizhoden položaj. 

Banka jima je prišla nasproti

"Banka nama prihaja nasproti z odnosom, ki je resnično prijazen in srčen ter zneskom, saj nama ponuja hišo v odkup za 36.700 evrov, kljub cenilni vrednost hiše, ki je 72.000 evrov," je pojasnila Vanja.

Tako je prosila, da pomagate po svojih močeh: "Situacija je za naju precej težka in ne vidim drugega izhoda, VI ste najina zadnja možnost in najino upanje. Prosim, pomagajte nama zbrati potrebna sredstva in s tem ohraniti Vidu toplo ter varno zavetje doma. Iskrena hvala za vsako delitev tega zapisa, vsako vaše posredovanje prijateljem in donirana sredstva, ki jih bo v najinem imenu zbiralo."

Zgodilo se je nepredstavljivo

Slovenci in Slovenke pa so že po nekaj dneh vnovič pokazali, da so velikega srca in za Vidovo hiško zbrali več kot 40.000 evrov. Tako se jima je izpolnila velika želja, ki se je zdela še pred enim tednom nedosegljiva. 

In to sploh ni vse. Vid Čeplak iz Nazarij, ki nima še niti 14 let, je zasledil zgodbo o Vidu. Bilo mu je tako hudo za svojega soimenjaka, da je ponudil pomoč in začel zbirati denar z licitacijo svoje žoge s podpisom košarkaškega asa Gorana Dragića. Licitacija še traja, še lahko pomagate, njena cena je zdaj 5.000 evrov. 

In to sploh ni vse, na dobro dejanje se je odzval tudi sam Goran Dragić in Vidu Čeplaku za svoje veliko srce podaril dres ter se mu osebno zahvalil.

"Občutki so neopisljivi, vsa ta sporočila, klici, licitacija žoge Dragiča, po tem, ko je že bilo znano, da je hiša odplačana, to presega pojmovanje denarja, tukaj se odvija ena popolnoma nova zgodba, na drugem nivoju," je bila danes ganjena Vanja.

Ta zgodba z žogo. A si zamislite, otrok ni star še niti 14 let in tako razmišlja?! Vsi mi, vsi bi se morali nekaj naučiti od njega. Ne sebičnosti, empatije. Tega, da nam je mar.

Vanja 

Dodaten zbrani denar, ki pa se še vedno zbira, bo šel za prenujne Vidove terapije in dokončno adaptacijo hiše. Nujno bi bilo namreč urediti kopalnico, saj je popolnoma neprilagojena in tako za Vida že nevarna: "Vid je velik 16 letnik in ni enostavno, saj je prostor  tako majhen, da z invalidskim vozičkom sploh ne moreva v kopalnico."

Najprej pa bo svojemu sinu privoščila jahanje.

Pomagate lahko tudi tako, da nakažete znesek na:

Društvo prijateljev mladine Maribor, Razlagova ul.16, 2000 Maribor.

Znesek prosim nakažite na TRR: 04173-000 0753108, sklic SI00 15062004 s pripisom ZA VIDA,

BIC koda banke KBMASI2X.

Donirate lahko tudi z SMS sporočilom na 1919 s ključno besedo VIDU5.

Foto: Osebni arhiv Vid in Vanja Še vedno kot majhen otrok

Vanja sicer pravi, da je sama najbolj srečna, ko vidi zadovoljnega  Vida, ne glede na to, kdo ali kaj mu to zadovoljstvo pričara: "In predvsem tudi takrat, ko sem sama gospodar svojega časa, to najbolj pogrešam iz obdobja brez otrok, a Vid je pri šestnajstih letih še vedno kot majhen otrok, saj potrebuje 24-urno nego in skrb."

Že nekaj časa je bila tudi resnično žalostna, "ker Vidu ne morem omogočiti pedagoškega jahanja, ki ga je obiskoval lansko leto. Svojega sina sem redko videla tako srečnega, kot tam, med konji, v hlevu in potem na konju, jahati med travniki. A finance enostavno tega ne dopuščajo."

O tem, koliko denarja bomo Slovenci in Slovenke izbrali za Vida in kako bodo s tem olajšali življenje Vanji in Vidu, bomo še pisali v naslednjih tednih.

Želje za vse generacije

V teh težkih in negotovih covid časih v Žurnalovi rubriki Glas generacije opozarjamo na težave, a nismo osredotočeni samo na negativo. Vedno iščemo rešitve, pišemo tudi o pozitivnih zgodbah, intervjujamo navdihujoče ljudi in skupaj ustvarjamo boljšo družbo za vse generacije. V decembru bomo vsebine namenili željam. Željam otrok, željam odraslih in starejših, številne želje revnih otrok bomo s pomočjo bralcev uresničili in jim pričarali decembrski nasmeh. Sledite lahko TUKAJ

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.