Urne postavke za delavca od dobrih treh do 40 evrov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Povprečna urna postavka delavcev v evropskih državah se giba od le treh evrov do 40. Slovenija je v drugi polovici lestvice, tik za Ciprom in pred Grčijo.
Oglej si celoten članek

Fizični delavec ne velja v vseh državah isto; urna postavka je odvisna od standarda države, urejenosti delavskih pravic, učinkovitosti sindikatov in povprečju, ki ga dirigirajo vodilne tovarne v državi.

Razlike v višini urnih postavk znotraj Evropske unije so ogromne; gibajo se od 3,8 evrov, kolikor so povprečno plačani delavci v Bolgariji, do 40,3 evra, kolikor na uro zaslužijo danski delavci, kažejo podatki Eurostata.

Slovenija se nahaja v spodnji polovici lestvice; delavci v naši državi povprečno zaslužijo 15,6 evra bruto. Na lestvici evropskih držav smo na 16. mestu; pred nami je Ciper s 15,8 evrov povprečno urno postavko za delavce, za nami pa Grčija s 14,6 evra.

Sledijo Portugalska, Malta, Estonija, Slovaška, Češka, Hrvaška z 9,4 evra na uro za delavce, Poljska, Madžarska, Latvija, Litva, Romunija in Bolgarija, kjer so delavci za urno delo nagrajeni s 3,8 evri.

Najvišje fizičnega delavca cenijo na Danskem, kjer povprečna bruto postavka velja 40,3 evra, sledi Belgija z 39,1 evra, Švedska (37,4), Luksemburg (35,9) in Francija (34,6). 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 17:06 20. December 2015.

    Plus da je pri nas skupno 60% dajatev (davek, itd) od plače, medtem, ko imajo nekatere države skupno celo samo …

  • 07:11 3. April 2015.

    Itak pa politika vodi medije tako da nic novega, pranje mozganov glupih slovencev ajde ovcke zdej pa lepo po vrsti …

  • 07:07 3. April 2015.

    hahahahahahhahahahahahahaha Dobra fora, a ni ze konc 1 aprila, pokazte mi enga delavca s 15€ na uro, samo enega

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.