"Uši odpravljajte hkrati"

Foto: Žurnal24 Boris Kopilovič bo 11. februarja na lucijski osnovni šoli staršem predaval o pre
Uši. V lucijski šoli bodo starše poučili o ravnanju ob tem vsakoletnem pojavu.
Oglej si celoten članek

“Uši so v našem okolju stalno prisotne. Da jih dobi vaš otrok, pravzaprav ni nič posebnega, predvsem med šolskimi in predšolskimi otroki,” pove Boris Kopilovič, vodja oddelka za epidemiologijo na Zavodu za zdravstveno varstvo Koper, ki bo čez dobra dva tedna (11. februarja) o tem pojavu in preprečevanju ušivosti predaval staršem učencev osnovne šole v Luciji.

Pojav uši je med otroki popolnoma normalen. Pri njihovem odpravljanju sta pomembni vztrajnost in komunikacija med starši. Če se uši ne odpravijo pri vseh otrocih v šoli ali vrtcu, v okolju ostanejo.

Ušiva do četrtina otrok
V Sloveniji natančnih epidemioloških podatkov o ušivosti med otroki ni, čeprav je znano, da se uši pojavljajo vsako šolsko leto, imajo pa jih v Veliki Britaniji, Belgiji, Avstraliji in Izraelu. Uši so prisotne pri od štiri do 25 odstotkih šolske in predšolske populacije, zlasti med tretjim in enajstim letom.

“Ključnega pomena pri razuševanju je ravnanje staršev, saj so prav oni tisti, ki morajo otroka redno pregledovati. Če se pojavijo uši, je treba nemudoma ukrepati, predvsem pa je pomembna komunikacija med starši. Če izvajamo kuro na posameznem otroku, v šoli ali vrtcu pa so uši še prisotne, nima ta nobenega učinka. Razuševanja je treba izvesti istočasno,” poudarja Kopilovič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.