Uspeh v Alžiru, jutri sledi podpis pogodbe

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Alžirski plin bo celo cenejši od ruskega.
Oglej si celoten članek

Po poročanju Financ bo šef Geoplina Matija Bitenc jutri v Alžiru podpisal pogodbo o dobavi alžirskega plina, ki bo odpravila del težav zaradi nedobav Gazproma.

Ta je že nekaj časa precej nižja od pričakovane, pozimi naj bi se še dodatno znižala. Zato so se v Geoplinu obrnili na alžirske dobavitelje, državno podjetje Sonatrach, in dosegli dogovor. Plin naj bi k nam prihajal prek Italije.

Po informacijah Financ v Geoplinu trenutno urejajo formalnosti za podpis triletne pogodbe z možnostjo podaljšanja in povečevanja količin. Šlo naj bi za 300 milijonov kubičnih metrov plina, kar je približno tretjina plina, kar smo ga porabili lani. Glede na to, da se je poraba plina v Sloveniji medtem v luči energetske krize še dodatno zmanjšala, je ta delež v končni porabi najbrž realno že precej višji. 

Prav tako so odveč skrbi, da bo alžirski plin dražji od ruskega - po poročanju Financ naj bi bila cena celo nižja za 15 odstotkov. Alžirski plin bi tako lahko v Slovenijo dobili že 1. januarja 2023. 

dezurni@styria-media.si

Slovenija Plin iz Alžirije: To je povedal premier

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 08:56 15. November 2022.

    a veste basen o vrabčku, lisici in kravjeku ? no lepo bi bilo da jo preberete. sam za poduk mnogim, …

  • 06:28 15. November 2022.

    Jansa ga je vzel, golob vrnil. Kar dobro za nas. Hrvati nas ne morejo vec izsiljevat s terminalom za schengen.

  • 00:12 15. November 2022.

    Bomo videli kakšna bo cena za končne odjemalce!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.