Slovenija
584 ogledov

Plin iz Alžirije: To je povedal premier

Ruski plin Profimedia
Slovenija in Alžirija sta pogodbo uskladili in parafirali.

Pogodba o triletni dobavi plina med veletrgovcem s plinom Geoplin in alžirskim energetskim velikanom v državni lasti Sonatrach bo podpisana prihodnji teden ob obisku ministra za infrastrukturo in ministrice za zunanje zadeve v Alžiriji, je danes napovedal premier Robert Golob. Pogodba je sicer v celoti usklajena in parafirana, je dodal.

Predsednik vlade je v izjavi za medije ob robu obiska v kranjski družbi Iskraemeco povedal, da bosta ministra Bojan Kumer in Tanja Fajon 15. novembra v Alžiru, kjer bosta podpisovala memorandum o nadaljnjem energetskem sodelovanju med državama.

Ob tej priložnosti bo potem po njegovih besedah podpisana tudi pogodba med Geoplinom in alžirskim pogodbenim partnerjem. "Pogodba je v celoti usklajena in parafirana," je dejal premier. Po dosedanjih informacijah pogodba za prihodnja tri leta predvideva nakup okoli 300 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina na leto, kar je približno tretjina trenutne slovenske letne porabe.

"Ampak najprej želimo imeti državni sporazum oziroma memorandum, ker so količine, ki si jih želimo zagotoviti v Alžiriji, in pa obdobje trajanja daljše od konkretne pogodbe, ki je danes na mizi. Tako da naslednji teden je obisk v Alžiru in takrat bodo stvari tudi formalno zaključene," je še dejal premier.

Težave s plinom občuti vsa Evropa. Mednarodna agencija za energijo je opozorila, da je treba ukrepati takoj, da bi prihodnje leto preprečili pomanjkanje plina. 

Golob je že konec oktobra ob obisku predsednika alžirske narodne skupščine Ibrahima Boughalija v Sloveniji razkril, da potekajo pogovori o podaljšanju pogodbene dobave in tudi količin, ki bi zadostovale za približno polovico slovenske oskrbe. Po načrtih bo alžirski plin v Slovenijo potoval po plinovodu preko Tunizije in Italije, v Slovenijo pa pritekel v Vrtojbi.

V Geoplinu so takrat zapisali, da usklajevanja potekajo za "novo, za Slovenijo strateško pomembne dolgoročne pogodbo za dobavo zemeljskega plina iz Alžirije". Dobave iz Alžirije naj bi ob odmiku EU od Rusije zaradi njenega napada na Ukrajino pomembno prispevale k nadaljnji diverzifikaciji nabavnih poti zemeljskega plina in povečanju zanesljivosti dobave.

Predsednik vlade je medtem ob Boughalijevem obisku napovedal še odprtje veleposlaništva v Alžiru in podpis meddržavnega sporazuma tudi o sodelovanju na področju obnovljivih virih energije in prenosa znanj ter tehnologij.

Razmere na energetskih trgih so ostre, kot že dolgo ne. Pravi vihar lahko pričakujemo naslednje leto. To napoveduje Dejan Paravan, do nedavnega še direktor strateškega inoviranja v Gen-I, od 1. novembra pa generalni direktor podjetja Gen energija

Do sredine novembra naj bi bila znano, ali bo Geoplin potreboval dokapitalizacijo ali ne. Pred časom so v Petrolu, ki ima v lasti skoraj 75 odstotkov Geoplina, opozorili, da bi Geoplin potreboval dodatno finančno injekcijo v višini okoli 250 milijonov evrov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.