Ustanovila Inštitut za dostop do informacij javnega značaja

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je skupaj z Rosano Lemut Strle, njeno namestnico v uradu informacijskega pooblaščenca, ustanovila Inštitut za zasebnost in dostop do informacij.
Oglej si celoten članek

Kot je zapisano na spletnih straneh inštituta, se na inštitutu ukvarjajo z ozaveščanjem o dostopu do javnih informacij in varstvom osebnih podatkov.

Pirc Musarjeva je danes objavila tudi mnenje inštituta o aktualnem primeru sodnega pregona zoper novinarko Dela Anuško Delić, ki ji tožilstvo očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije ob razkritju povezave neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS.

Za pravico vedeti in težnjo po državni varnosti se zdi, da pri tajnih podatkih stojita na nasprotnih bregovih in se mora prva (vedno) umakniti drugi - bolj zveličavni, v mnenju piše Lemut Strletova.

Oblast skupaj z organi pregona bi morala razumeti, da se zaupanje gradi predvsem z iskrenostjo, menijo v Inštitutu za zasebnost in dostop do informacij. Pravica vedeti je gradnik mirnega sožitja med posamezniki in oblastjo, pri čemer ni oblast tista, ki blagohotno in po lastni presoji odmerja informacije ljudstvu, pač pa so mediji in posamezniki tisti, ki si jih jemljemo - skozi zahteve po dostopu, tudi, če hočete, s pomočjo žvižgačev.

Opominjajo, da teh žvižgačev ne bi bilo, če ne bi imeli o ničemer "žvižgati". "Žvižgač vselej razkriva za javnost pomembne informacije in novinar, ki takšne informacije posreduje javnosti, deluje v javnem interesu," še dodajajo v inštitutu.

"Za zaupanje med oblastjo in posamezniki ni dovolj, da se prva zgolj formalno zaveže k zagotavljanju pravice vedeti. Pravica mora biti živa. Živa do te mere, da se pred kazenskim pregonom (še posebej novinarja) oceni, ali je bila objava tajnih podatkov v javnem interesu," še opominja inštitut.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:34 16. Oktober 2014.

    ko propadeš ustanoviš inštitut, enako K. kresal. Prva stranka bo učitelj Darko Horvat

  • 08:55 16. Oktober 2014.

    ...ah prosim vas lepo..kakšen inštitut..koliko doktorjev pa ima zaposlenih..??..to je ponavadi v osnovi zavod in mu zato da se bolj …

  • mb
    08:37 16. Oktober 2014.

    še en inštitut za mešanje megle in zapravljanje denarja<br />Zanima me kdo bo financiral ta inštitut ? država ?<br /> …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.