Slovenija
42 ogledov

Ustanovila Inštitut za dostop do informacij javnega značaja

Nataša Pirc Musar Saša Despot
Nekdanja informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je skupaj z Rosano Lemut Strle, njeno namestnico v uradu informacijskega pooblaščenca, ustanovila Inštitut za zasebnost in dostop do informacij.

Kot je zapisano na spletnih straneh inštituta, se na inštitutu ukvarjajo z ozaveščanjem o dostopu do javnih informacij in varstvom osebnih podatkov.

Pirc Musarjeva je danes objavila tudi mnenje inštituta o aktualnem primeru sodnega pregona zoper novinarko Dela Anuško Delić, ki ji tožilstvo očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije ob razkritju povezave neonacistične skupine Blood & Honour s stranko SDS.

Za pravico vedeti in težnjo po državni varnosti se zdi, da pri tajnih podatkih stojita na nasprotnih bregovih in se mora prva (vedno) umakniti drugi - bolj zveličavni, v mnenju piše Lemut Strletova.

Oblast skupaj z organi pregona bi morala razumeti, da se zaupanje gradi predvsem z iskrenostjo, menijo v Inštitutu za zasebnost in dostop do informacij. Pravica vedeti je gradnik mirnega sožitja med posamezniki in oblastjo, pri čemer ni oblast tista, ki blagohotno in po lastni presoji odmerja informacije ljudstvu, pač pa so mediji in posamezniki tisti, ki si jih jemljemo - skozi zahteve po dostopu, tudi, če hočete, s pomočjo žvižgačev.

Opominjajo, da teh žvižgačev ne bi bilo, če ne bi imeli o ničemer "žvižgati". "Žvižgač vselej razkriva za javnost pomembne informacije in novinar, ki takšne informacije posreduje javnosti, deluje v javnem interesu," še dodajajo v inštitutu.

"Za zaupanje med oblastjo in posamezniki ni dovolj, da se prva zgolj formalno zaveže k zagotavljanju pravice vedeti. Pravica mora biti živa. Živa do te mere, da se pred kazenskim pregonom (še posebej novinarja) oceni, ali je bila objava tajnih podatkov v javnem interesu," še opominja inštitut.

Komentarjev 3
  • sivka 09:34 16.oktober 2014.

    ko propadeš ustanoviš inštitut, enako K. kresal. Prva stranka bo učitelj Darko Horvat

  • bfilipe 08:55 16.oktober 2014.

    ...ah prosim vas lepo..kakšen inštitut..koliko doktorjev pa ima zaposlenih..??..to je ponavadi v osnovi zavod in mu zato da se bolj pametno in fancy sliši, dajo ime inštitut itd. ..brez veze, baba v osnovi ni imela pojma kaj počne in z ...prikaži več bolanimi forami zavirala razvoj tehnologij in uveljavljala neke osebne interese..zaradi mene lahko ustanovi vesoljsko agencijo..ampak v osnovi je še zmeraj neokusna zavaljena babura, ki se poskuša uveljavljati tam kjer pojma nima..tko k marsikateri v SLO..polna usta stvari o katerih se jim sanja ne

  • mb 08:37 16.oktober 2014.

    še en inštitut za mešanje megle in zapravljanje denarjaZanima me kdo bo financiral ta inštitut ? država ? dosti imamo voluharjev, ki se napajajo iz davkoplačevalskega denarja