Ustavni sodniki v prid Zmaga Jelinčiča

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Zmago Jelinčič naj bi leta 2006 razžalil tožilca Jožeta Levašiča. Tako so razsodili okrožni, višji in sodniki vrhovnega sodišča. Ustavni sodniki so zgodbo obrnili v Jelinčičev prid.
Oglej si celoten članek

Zmago Jelinčič je zadevo vložil na ustavno sodišče potem, ko je bilo tako na okrožnem kot na višjem in vrhovnem sodišču odločeno, da je razžalil tožilca Jožeta Levašiča. Zaradi razžalitve mu je bila naložena tudi kazen 3.060 evrov. Ustavni sodniki so zadevo vrnili v ponovno sojenje, poroča Dnevnik.

Sporne so bile besede, ki jih je v TV oddaji Plemeniti komentar izrekel na račun tožilca, in sicer "da m ne bi dal čuvati treh ovac, ker bi se bal, da bo dve izgubil" ter še, da ne ve, "kako je ta človek naredil pravno fakulteto, ampak kot kaže, lahko pravno fakulteto danes naredi vsakdo«.

Prvostopenjsko sodišče je ugotovilo, da je Jelinčič z navedenimi besedami prekoračil okvir pravice do svobode izražanja ter posebel v čast in dobro ime oškodovanca.

Ustavni sodniki po drugi strani menijo, da je bila razlaga pravnih pojmov, kot sta namen zaničevanja in resna kritika, preozka, poroča Dnevnik. Resna kritika po njihovem mnenju namreč ni pridržana le stroki, temveč je kot tako mogoče razumeti tudi kritično mnenje laične javnosti in njenih posameznikov, ki opozarjajo na nek družbeni pojav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 12:34 28. Maj 2015.

    Jaz sem želel povedati, da je zame svoboda govora najpomembejša. Ni čudno, da je v ZDA v prvem amandmaju. Slovenci …

  • No men se zdi prov da pač tud laik lahko reče tako kot misli (seveda je druga zgodba če načrtno …

  • 11:25 28. Maj 2015.

    Jeliko , zdej pa tožba za cekine , pa da sodnikom gate slečejo !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.