Ustavno sodišče zadržalo referendum o arhivih

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Referendum. Državna volilna komisija je zaradi odločitve ustavnih sodnikov začasno prekinila izvedbo vseh volilnih opravil.
Oglej si celoten članek

Zadržanje. Ker bi lahko nastale nepopravljive posledice, so ustavni sodniki zadržali izvajanje odloka, ki je za dan referenduma o arhivih določil 4. maj. Dokončno odločitev o datumu bodo še sprejeli, pobudnica presoje, poslanka SDS Eva Irgl, pa je prepričana, da 4. maja referenduma ne bo.

"Če bi se izkazalo, da so volilci pravico do glasovanja na referendumu uresničili na podlagi protiustavnega predpisa, s katerim so bili povabljeni, da se referenduma udeležijo in na njem izrazijo svojo voljo o zakonu, bi to krnilo verodostojnost referendumskega izida. Tak izid bi bil izpodbojen in bi lahko vodil v njegovo razveljavitev v celoti," so zapisali ustavni sodniki in dodali, da bi torej nastale škodljive posledice pri uresničevanju pravice volilcev do glasovanja na referendumu, ki mora biti izveden po zakonitem in ustavno skladnem vnaprej določenem postopku. Obravnavo pobude bodo ustavni sodniki nadaljevali absolutno prednostno. Zaradi njihove odločitve je Državna volilna komisija že ustavila izvajanje volilnih opravil, ki so potrebna za izvedbo referenduma.

V SDS so pobudo vložili, ker so prepričani, da so roki za izvedbo referenduma prekratki, hkrati pa menijo, da bi bilo varčneje, če bi bil referendum izveden skupaj z volitvami v Evropski parlament 25. maja ali skupaj z jesenskimi lokalnimi volitvami. Na 25. maj še vedno računa tudi Irglova, ki je izpostavila, da bi bila to najbolj modra, smotrna in racionalna odločitev, saj bi bili stroški najnižji, udeležba pa najvišja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 07:32 11. April 2014.

    Ustavno sodišče = SSDSS

  • 19:57 10. April 2014.

    Ustano sodišče bi moralo prepovedati referendum, na katerem bo peščica volilcev, namesto o strokovnem zakonu, odločala o tem, ali jim …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.