Ustrelili bodo 89 medvedov in sedem volkov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Med prvim oktobrom 2015 in 30. septembrom 2016 bodo je v slovenskih gozdovih predviden odvzem 109 rjavih medvedov in 7 volkov.
Oglej si celoten članek

"Rjavi medved in volk sta v Sloveniji in EU zavarovani vrsti, zato je aktivno poseganje v populacijo možno le v omejenem obsegu in pod posebnimi pogoji, ki zagotavljajo, da se zaradi posega ne poslabša ugodno stanje ohranjenosti zveri," so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor. 

Sprejeti pravilnik, ki je bil v petek objavljen v uradnem listu, predvideva odstrel 89 medvedov, predvidene zgube znašajo 20 osebkov, kar skupaj pomeni 109 rjavih medvedov.  

Za volka je predviden odvzem sedmih osebkov. "Na podlagi strokovne ocene je to število, ki ne bo ogrozilo ugodnega stanja populacije volkov," so sporočili z MOP. "Odstrel je usmerjen na manjše in mlajše živali z upoštevanjem v pravilniku predvidene prostorske razporeditve."

Preventiva in odprava škod

Poleg uravnavanja populacije MOP veliko pozornost posveča tudi drugim ukrepom, zlasti uveljavljanju preventive za zaščito premoženja in ukrepom za zmanjševanje možnosti, da se medved navadi na človekovo prisotnost ter sofinanciranja nadstandardnih zaščit rejcem, ki imajo kljub skrbnemu gospodarjenju ponavljajoče škode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 09:12 21. Oktober 2015.

    Predvidevam da komentirate predvsem ljudje iz močno urbanih področij. Ja po tv -ju je lepo gledat medvedke kako se igrajo …

  • 09:13 20. Oktober 2015.

    link do peticije za odpravo lova --> http://www.pravapeticija.com/peticija_za_odpravo_lova

  • 20:59 19. Oktober 2015.

    Največja divjad je človek, zakaj njega ne pobivaš? Največ smrti na cesti povzroči pijan človek, največ družinskega kriminala in uličnega …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.