Slovenija
60 ogledov

Ustrelili bodo 89 medvedov in sedem volkov

Fotografija je simbolična. Shutterstock
Med prvim oktobrom 2015 in 30. septembrom 2016 bodo je v slovenskih gozdovih predviden odvzem 109 rjavih medvedov in 7 volkov.

"Rjavi medved in volk sta v Sloveniji in EU zavarovani vrsti, zato je aktivno poseganje v populacijo možno le v omejenem obsegu in pod posebnimi pogoji, ki zagotavljajo, da se zaradi posega ne poslabša ugodno stanje ohranjenosti zveri," so zapisali na ministrstvu za okolje in prostor. 

Sprejeti pravilnik, ki je bil v petek objavljen v uradnem listu, predvideva odstrel 89 medvedov, predvidene zgube znašajo 20 osebkov, kar skupaj pomeni 109 rjavih medvedov.  

Za volka je predviden odvzem sedmih osebkov. "Na podlagi strokovne ocene je to število, ki ne bo ogrozilo ugodnega stanja populacije volkov," so sporočili z MOP. "Odstrel je usmerjen na manjše in mlajše živali z upoštevanjem v pravilniku predvidene prostorske razporeditve."

Preventiva in odprava škod

Poleg uravnavanja populacije MOP veliko pozornost posveča tudi drugim ukrepom, zlasti uveljavljanju preventive za zaščito premoženja in ukrepom za zmanjševanje možnosti, da se medved navadi na človekovo prisotnost ter sofinanciranja nadstandardnih zaščit rejcem, ki imajo kljub skrbnemu gospodarjenju ponavljajoče škode.

Komentarjev 18
  • Tomaž Petrina 09:12 21.oktober 2015.

    Predvidevam da komentirate predvsem ljudje iz močno urbanih področij. Ja po tv -ju je lepo gledat medvedke kako se igrajo mogoče še bolj adrenalinsko je gledat zveri v živalskem vrtu......rad bi vas vse tukaj videl ko se boste pri opravilih ...prikaži več v gozdu, polju, ....srečali z 500kg zverjo iz oči v oči bog ne daj z mladiči. Veste ljudje obstajamo tudi izven nakupovalnih središč in tlakovanih ulic.Tukaj podpiram odstrel, nisem pa za odstrel male divjadi ki ne ogroža človeka (srnjad, jelenjad,.......). Namreč medved s svojo prisotnostjo ne uravnava nobenega ravnovesja oz ne počne ničesar koristnega za človeka ......več ali manj smo ga navadili na krmišča za zaslužek.(lov na velike zveri ki ga izvajajo avstrijci , nemci, avstralci, italjani.......)

  • Ajda Vižin Klander 09:13 20.oktober 2015.

    link do peticije za odpravo lova --> http://www.pravapeticija.com/peticija_za_odpravo_lova

  • Roman Jerše 20:59 19.oktober 2015.

    Največja divjad je človek, zakaj njega ne pobivaš? Največ smrti na cesti povzroči pijan človek, največ družinskega kriminala in uličnega povzroči človek. Propad firm in revščino povzroča človek, in ti dopoveduješ ljudem da je največji problem divjad sploh pa srna. ...prikaži več Res zadel si point obstoja srne in ostala divjad je kriva za naše gorje in nelagodje.