Uvedli bi prostovoljno samotestiranje tudi izven šol

Foto: Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Foto: Vlada RS Janez Poklukar, minister za zdravje
Pozval je državljane k čim bolj množičnemu testiranju in napovedal, da skušajo uvesti nove ukrepe, med katerimi je izpostavil prostovoljno samotestiranje "v najrazličnejših segmentih družbe".
Oglej si celoten članek

Zdravsteni minister Janez Poklukar je za 24 UR zvečer povedal, da je mogoče, če se bomo držali vseh ukrepov, da je bil aprilski lockdown zadnji v letošnjem letu. "To si vsi želimo. Solidarnost in pomoč sta tisto, kar manjka današnji družbi," je poudaril. Kot je povedal, bodo naslednji teden tiste regije, ki bodo izpolnjevale pogoje za oranžno fazo, lahko že odprle terase lokalov.

7-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države sicer znaša 301. Najvišja je v primorsko-notranjski in savinjski regiji, najnižja pa v obalno-kraški, posavski in goriški regiji.

AstraZeneca brez omejitev

Podprl je odločitev svetovalne skupine za cepljenje, da umika starostno omejitev za cepivo AstraZeneca. "Čim prej pocepimo vse nad 60 let, nato pa bomo cepivo namenili ostalim skupinam."  Splošno populacijo, starejšo od 30 let, bi lahko po njegovih navedbah začeli cepiti v začetku poletja. Pozval je ljudi, naj se javijo zdravnikom za cepljenje, "tako bomo začeli čim prej normalno živeti".

Zdravje Posvetovalna skupina za cepljenje sprejela novo odločitev glede AstraZenece

Pozval je državljane k čim bolj množičnemu testiranju in napovedal, da skušajo uvesti nove ukrepe, med katerimi je izpostavil prostovoljno samotestiranje "v najrazličnejših segmentih družbe". Nekateri starši so sicer doslej nasprotovali samotestiranju otrok. Kot je povedal Poklukar, je cilj samotestiranja izvajanje pouka do šolskega leta, prepoznati vse pozitivne učence takoj, ko zbolijo, pretrgati verigo prenosov okužb ter "mlade vzgajati v duhu, da prepoznajo, kaj je v epidemiji pomembno, oziroma kateri ukrepi so pomembni in nas ščitijo pred nadaljnjim širjenjem okužbe". Tudi učiteljem bi namesto hitrih antigenskih testov ponudili samotestiranje, v maju pa bi to možnost lahko ponudili tudi študentom. 

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:00 13. April 2021.

    Prekleti psihopati! To se res ne bo dobro končalo...

  • 07:48 13. April 2021.

    Pofukar a ti je oblast stopila v bučo?? Ti testiraj sebe in tvoje Gorjance!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.