Zdravje
1290 ogledov

Posvetovalna skupina za cepljenje sprejela novo odločitev glede AstraZenece

Cepivo AstraZeneca Profimedia
Z AstraZeneco bodo cepili vse, starejše od 18 let.

Posvetovalna skupina za cepljenje je ocenila, da je cepljenje s cepivom AstraZenece primerno za vse osebe, starejše od 18 let, brez omejitev, je za POP TV potrdil član posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Alojz Ihan.

Ihan je za POP TV spomnil, da je Evropska agencija za zdravila pregledala dokumentacijo in da ni našla razloga, da bi zamejevali cepljenje s cepivom AstraZenece na določeno populacijo.

Prioriteta še vedno starejši

Pri strategiji cepljenja pa še naprej ostaja prioriteta prebivalstvo, starejše od 60 let. Kot je opozoril Ihan, je tveganje za državo namreč zelo veliko, glede na to, kako virus kroži. Ihan je obenem poudaril, da je evropska akcija s presojanjem cepiva AstraZenece precej zaustavila cepljenje. V centralnem skladišču NIJZ je tako ostalo nerazdeljenih 16.600 odmerkov tega cepiva.

"Glede na to, da so vse starostne skupine pri tem stanju epidemije, kot ga imamo, izrazito ogrožene, bo treba pač v primeru, da cepivo ostaja, ponuditi cepljenje tistim, ki se želijo cepiti. Na ta način bodo tudi mlajši lahko prišli do cepljenja, če bo pač cepivo ostajalo," je dejal.

V tem in prihodnjem četrtletju se bo dobava cepiv povečala, predvsem Pfizerja, je za POP TV zagotovil nacionalni koordinator za logistični del množičnega cepljenja Jelko Kacin, prihaja pa tudi cepivo Janssena.

Po napovedih Kacina bo do konca četrtletja na voljo 250.000 odmerkov cepiva Janssen, tudi mesečna dobava cepiva podjetij Pfizer in BioNTech pa naj bi se v začetku poletja dvignila na praktično 300.000 na mesec. Po njegovih besedah naj bi bili tako do julija cepljeni vsi, ki bi si to želeli.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 4
  • Friderik1950 07:27 13.april 2021.

    To je najbrž že peta ali šesta različna odločitev neke strokovne komisije o AZ. Pomeni, da skupina ne ve nič, čisto nič. Odloča se na podlagi števila nabav oziroma ostanka cepiva in na podlagi denarno politično strokovnih ocen Evropskih institucij ...prikaži večcij pri tem pa popolnoma ignorira odločenost prebivalstva. Beda od bede strokovno politično denarne skupine. Beda od bede.

  • jate 00:22 13.april 2021.

    kaj tisti ,ki imajo probleme z žilami itd.kaj a naj kar riknejo ,če dobijo krvne strdke??prvo naj mi nakažejo 5 miljonov e, če preživim jim jih takoj vrnem ,če ne pa bo ostalo mojim otrokom se ne sekiram,"lišo"ne bodo šli ...prikaži več skozi..ni mi jasno ,da tisti,ki so umrli zaradi zapletov po ceplenju svojci so kar mirni tihi itd.kaj a jim je vseeno al kaj?jih ne štekam..ma..

  • jakec1575 00:10 13.april 2021.

    vlada je velik problem, ce delovnemu ljudstvu, ki bo zivelo se 50 let ponudi najcenejse cepivo.