Zdravje
15044 ogledov

Tudi v Sloveniji po cepljenju z AstraZeneco zabeležili vensko trombozo

cepljenje Saša Despot nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin je obiskal cepilno mesto v Ljubljani
Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je doslej prejel 3816 poročil o neželenih stranskih učinkih cepljenja proti covidu-19.

Cepljenje proti covidu-19 se je v Sloveniji začelo konec decembra, ko so bili prvi posamezniki cepljeni s cepivo Pfizer/BioNTech, drugi teden januarja se je začelo cepljenje s cepivom Moderne, v drugem tednu februarja pa še s cepivom AstraZenece. Prihodnji teden bo v Slovenijo prišla tudi prva pošiljka 7000 odmerkov cepiva podjetja Johnson & Johnson. 

Zapleti po cepljenju s Pfizerjevim cepivom

Pfizer cepivo | Avtor: Epa Epa
Do 4. aprila je bilo v Sloveniji izvedenih najmanj 276.000 cepljenj s Pfizerjevim cepivom, prejeli so 2331 prijav neželenih učinkov. Daleč največ prijavljenih neželenih učinkov je bilo povezanih s splošnimi težavami in spremembami na mestu cepljenja.

Med prejetimi prijavami jih je 32 vsebovalo neželene dogodke. Pri 12 starejših osebah s številnimi kroničnimi obolenji je prišlo do smrti po cepljenju. V prvem primeru je na dan cepljenja prišlo do poslabšanja zdravstvenega stanja, ugotovili so srčni infarkt, naslednji dan je oseba umrla. V drugem primeru je prišlo do nenadne smrti 12 dni po cepljenju pri osebi s hudim kroničnim obolenjem srca.

V tretjem primeru je bila oseba cepljena v inkubacijskem obdobju okužbe z novim koronavirusom in zato zbolela za pljučnico, zaradi katere je umrla. V četrtem primeru je prišlo do smrti osem dni po cepljenju zaradi srčnega infarkta ob okužbi nejasnega izvora. Komisija pri ministrstvu za zdravje je vse štiri primere obravnavala in zaključila, da je povezava s cepljenjem malo verjetna, ostali primeri pa so še v fazi preiskav.

Obravnavane so bile tudi štiri prijave resnih neželenih dogodkov po cepljenju s Pfizerjevim cepivom, ko so osebe morali hospitalizirati zaradi kolapsa nekaj ur po cepljenju zaradi prebolevanja covida-19, prehodne možganske kapi, prsne bolečine, levkemije oz. limfoma. Tudi v teh primerih je bila povezava s cepljenjem malo verjetna, je še razbrati iz poročila.

Poleg tega so prejeli še prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija. To so bili alergična reakcija, anafilaksija, venska tromboza, pljučna embolija, možganska kap, akutni miokardni infarkt, spontan pnevmotoraks, poslabšanje srčnega popuščanja ob okužbi dihal, padec in zmedenost ob okužbi neznanega izvora, epileptični napad, povišana telesna temperatura in bolečine v prsih ter hud glavobol. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Šestnajst resnih neželenih dogodkov po cepljenju z AstraZeneco

AstraZeneca cepivo | Avtor: Profimedia Profimedia
Na NIJZ so prejeli tudi 1441 prijav neželenih učinkov po cepljenju s cepivom AstraZenece, s katerim je bilo izvedenih najmanj 90.000 cepljenj. Med prijavljenimi neželenimi dogodki je bilo resnih 16 oziroma 1,1 odstotka.

Pri dveh osebah s kroničnimi obolenji je prišlo do smrti v dneh po cepljenju, v enem primeru pri osebi z napredovalim malignim obolenjem v paliativni obravnavi. Drugi primer je še v fazi preiskav. Obravnavana je bila tudi prijava resnega neželenega dogodka po cepljenju, kjer je bila potrebna hospitalizacija zaradi bolečine v prsih in občutek težkega dihanja. Šlo je za osteomuskularno bolečino, povezava s cepljenjem pa je malo verjetna.

Prejeli so tudi prijave neželenih dogodkov v časovni povezavi s cepljenjem, zaradi katerih je bila potrebna hospitalizacija, kot so alergična reakcija, miokardni infarkt, parestezije in izguba moči v okončinah, povišana telesna temperatura z alergično reakcijo, motnje srčnega ritma, nestabilna angina pektoris, venska tromboza in pljučna embolija. Primeri so še v fazi zbiranja podatkov.

Najmanj cepljenih z Moderno

cepivo moderna covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia
Po cepljenju s cepivom Moderne, s katerim so do zdaj opravili najmanj 38.000 cepljenj, so na NIJZ prejeli 44 prijav neželenih učinkov. Med njimi je bila ena prijava resnega neželenega učinka oziroma 2,3 odstotka na glede na vse posredovane prijave.

Pri starejši osebi je namreč prišlo do smrti po cepljenju. "Kot kaže, je bila oseba cepljenja v inkubacijskem obdobju okužbe z novim koronavirusom in zato zbolela za pljučnico,zaradi katere je umrla. Primer je še v fazi preiskave," še piše v nedavno objavljenem poročilu.

Prihodnji teden več kot 50 tisoč odmerkov

Poleg že omenjen prve pošiljke cepiva podjetja Johnson & Johnson, NIJZ prihodnji teden pričakuje še 40.950 odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech in 4800 odmerkov cepiva AstraZeneca. Skupno bo torej v Slovenijo prispelo 52.750 odmerkov cepiv.

NIJZ pričakuje, da bodo v prihodnjem tednu izpolnili vsa naročila cepilnih centrov. Starejšim od 65 let, stanovalcem domov za starejše in posebej kroničnim bolnikom bo namenjenih 53.854 odmerkov mRNA cepiva. Okoli 2700 odmerkov cepiva AstraZeneca pa bo namenjenih starejšim od 60 let.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 18
  • JZekspert 12:53 10.april 2021.

    Zanimivo, kako dolgo je trajalo do priznanja in kako težko jim gre iz ust... našim 'strokovnjakom' ne verjamem popolnoma nič, to so najeti, arogantni plačanci in patološki lažnivci. Ena od ostudnih bunk je imela pred par dnevi majico: I can't ...prikaži več fix stupid, but I can sedate it, paralyze it... Brez komentarja. Na splošno pa tromboze, strdke in ostalo dobijo od mlajših ljudi še največkrat kadilci, po možnosti kadilke, ki jemljejo še kontaracepcijske tablete. Zdaj bodo poleg še cep(ljen)ci.

  • Luksi 15:51 09.april 2021.

    To vlada, dajte še malo AZ cepiva naročiti.

  • biser 14:01 09.april 2021.

    test