Slovenija
11211 ogledov

Kacin udaril po informacijski pooblaščenki, ki pa mu ni ostala dolžna!

Jelko Kacin STA
Kacin je poudaril, da je IP začasno ustavila in onemogočila prenos podatkov z e-uprave na zdravstvene domove.

Nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin je včeraj za TV Slovenija za težave zaradi neenotnega sistema za cepljenje med drugim okrivil informacijsko pooblaščenko

Jelko Kacin Jelko Kacin Slovenija Kacin za zmedo s prijavami na cepljenje okrivil informacijsko pooblaščenko

Dejal je, da zaradi težav v zdravstvu, ki so se kopičila desetletja, nimamo enotnega informacijskega sistema, s katerim bi cepljenje lahko potekalo transparentno in tekoče. 

Poleg tega je s prstom pokazal na informacijsko pooblaščenko: "Imamo težavo, da so se ljudje decembra prijavljali na e-upravi, teh podatkov pa še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Informacijska pooblaščenka je z začasno prepovedjo ustavila in onemogočila prenos podatkov, dokler je tako, je težko narediti čudeže."

"Sprenevedanje ali nepoznavanje problema"

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je v odzivu za Dnevnik povedala: "Izjavo Kacina razumem kot povsem neprimerno, ali gre za popolno sprenevedanje ali nepoznavanje problema. Oboje je zaskrbljujoče."

Decembra lani je informacijska pooblaščenka sprožila nadzor nad zbiranjem prijav za cepljenje preko portala eUprava. Sum, da vlada izvaja nekaj protipravnega, ji je po pisanju Dnevnika vzbudila napoved ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, ki je najprej povedal, da se bo o uporabi zbranih podatkov odločalo naknadno, kar je v popolnem nasprotju s pravom varstva osebnih podatkov. 

Janez Janša cepljenje | Avtor: Profimedia Profimedia

Boštjan Koritnik Covid-19 Slovenija Dvojne informacije glede cepljenja: Obrnili ploščo!

Preverjanje interesa ali zbiranje prijav za cepljenje

Na tiskovni konferenci ob uvedbi zbiranja prijav, je namreč dejal, da gre zgolj za preverjanje interesa za cepljenje, pozneje pa so nekateri drugi vladni predstavniki, vključno s predsednikom vlade, pojasnjevali, da se bodo zbrane prijave upoštevale pri vrstnem redu cepljenja, kar pa ni izhajalo iz nobene veljavne verzije nacionalne strategije cepljenja. 

Sredi marca, ko so na eUpravi zbrali podatke o več kot 140.000 posameznikih, je urad informacijske pooblaščenke izdal začasno odločbo ministrstvoma za javno upravo in za zdravje ter NIJZ. Inšpekcijski postopek je razkril, da so bili interesenti za cepljenje zavedeni. "Objektivno sploh ni mogoče ugotoviti, kaj so z oddajo vloge v resnici dosegli, saj prijava na cepljenje v praksi poteka le preko izbranega zdravnika," je za Dnevnik pojasnila Prelesnikova. "Državljani pa imamo pravico vedeti, in si to v teh težkih časih več kot zaslužimo, kako točno se prijaviti na cepljenje."

Boštjan Koritnik Covid-19 Slovenija V VB že cepijo, pri nas pa zbiramo podatke o interesu

Urad je trojici zavezancev ponudil možnost, da se dogovorijo in poskrbijo za pravno vzdržno zbiranje, hranjenje in obdelavo podatkov. Uradu so morali utemeljeno razjasniti, ali so bili zgolj "radovedni" ali pa so dejansko že sestavljali vrstni red cepljenja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • brencl47 09:02 12.april 2021.

    Urad IP je že vsa leta nepotreben privesek, saj v večini primerov s kontradiktornostjo odločitev zgolj prispeva k vse večji netransparentnosti delovanja državnih sistemov. Namesto, da bi prispeval k večji preglednosti in ustvarjanju centralne baze in dostopnosti podatkov, se zgolj ...prikaži več bori za čimvečjo razdeljenost, nepovezanost in stihijo. V nerazumni borbi za "kvazidemokracijo" in "neustavnost" velikokrat celo onemogoča uvajanje storitev in delovanja, ki so uveljavljena drugod v EU in svetu.

  • Kirka 08:55 12.april 2021.

    Tako popolnoma nesposobnega in ne preveč pametnega PV, ki se je obdal s še bolj nesposobnimi in neumnimi sateliti, vsem pa je skupna želja, spraviti Slovenijo in Slovence na kolena in si v svoje žepe spraviti čim več €, še ...prikaži veče nismo imeli - razen v prvih dveh mandatih JJ. Mislim, da bi morali začeti zbirati podpise za predčasne volitve.

  • Decko 08:39 12.april 2021.

    Prodana duša