Slovenija
1334 ogledov

V VB že cepijo, pri nas pa zbiramo podatke o interesu

Boštjan Koritnik SMC
Po novem lahko v vlogi izrazite interes, a to vas ne bo postavilo v čakalno vrsto.

Medtem ko so v Veliki Britaniji danes začeli s cepljenjem, je pri nas mogoče oddati vlogo, s katero izrazite namero za cepljenje. "Vsi si želimo in prizadevamo, da bi to začeli čim prej tudi v Sloveniji," je na današnji novinarski konferenci pojasnil minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Na MJU so pripravili vlogo za izražanje interesa za cepljenje, z uporabo digitalnega potrdila ali brez. "Oddaja vloge je zelo preprosta, vloga pa bo brezplačna," je razložil Koritnik. "Od danes naprej jo je mogoč oddati preko portala E-uprava in že deluje, zato lahko začnete vnašati podatke."

Covid-19 Svet Na Otoku že cepijo, v Nemčiji pa imajo vse pripravljeno

Vlogo, ki jo lahko izpolnite z ali brez digitalnega potrdila, najdete na strani e-uprave na tej povezavi.

Če boste izbrali oddajo vloge z digitalnim potrdilom, se bo večina podatkov izpolnila samodejno, sicer jih boste morali vnesti ročno. Po oddaji vloge boste na elektronski naslov prejeli potrdilo o oddani nameri za cepljenje, če boste vnesli telefonsko številko, pa boste prejeli tudi SMS s strani NIJZ.

 | Avtor:

Ne boste se uvrstili na čakalni seznam

A žal se z oddajo vloge ne boste uvrstili tudi na čakalni seznam za cepljenje. "Aplikacija je narejena v zelo širokem smislu, namen je zgolj preveriti, kakšen je interes državljanov in državljank na cepljenje," je na tiskovni konferenci pojasnil Koritnik in pojasnil, da bodo v praksi spremljali odzive in na tej podlagi razmišljali, kakšne so možnosti uporabe podatkov, ki jih bodo pridobili. "Za zdaj gre za zbiranje interesa ter informiranje prebivalcev o nadaljnjih postopkih. Kakšni bodo sklepi o zbranih podatkih, je stvar za zdravstveno stroko."

Na vprašanje novinarke, kako bodo interes za cepljenje izražali starejši, ki niso tako vajeni uporabe računalnikov, je Koritnik odgovoril: "Intenzivno bomo spremljali, kakšni bodo odzivi. Če bodo težave, bomo po potrebi prilagodili možnost za oddajo interesa."

Pridobitev digitalnega potrdila za zdaj le osebno

Povedal je tudi, da iščejo načina, da bi lahko digitalno potrdilo, ki ga je sedaj mogoče pridobiti le osebno na upravni enoti, lahko državljani in državljanke pridobili tudi online. "Intenzivno razmišljamo o načinih za pridobitev digitalnega potrdila na drugačen način," je dejal Koritnik. "Do sedaj je bil oseben, zaradi identifikacije. V tujini poskušajo z uporabo online konferenčne identifikacije, razmišljamo pa tudi o razširitvi vložnih točk."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • pilgxasu 06:49 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želikko najti parrtnerja za seks

  • imunim 03:18 09.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • loyledni 19:47 08.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - oddličen prrojekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za sseks