Svet
545 ogledov

Na Otoku že cepijo, v Nemčiji pa imajo vse pripravljeno

Nemški centri za cepljenje
1/10
Epa
V Veliki Britaniji so že začeli s cepljenjem, tudi v Nemčiji imajo pripravljena cepilna mesta.

V Združenem kraljestvu, ki je prejšnji teden kot prva država na svetu za splošno uporabo odobrilo cepivo proti covidu-19 nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech in ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer, naj bi se danes začelo cepljenje prebivalstva.

Prednost bodo imele ogrožene skupine, kot so starejši od 80 let, oskrbovanci v domovih za starejše ter zdravstveno in negovalno osebje, so ob odobritvi cepiva prejšnji teden napovedali na Otoku.

VB je naročila 40 milijonov odmerkov

Velika Britanija je naročila 40 milijonov odmerkov cepiva, kar zadošča za cepljenje 20 milijonov ljudi. Prve odmerke so prejeli že minuli konec tedna. Od prihodnjega tedna pa bo v državi na voljo 800.000 odmerkov cepiva, je na spletu poročal britanski BBC.

Cepljenje v VB | Avtor: Epa Epa

Zdravstvena služba je pripravljena na "največjo kampanjo cepljenja v zgodovini naše države", je prejšnji teden zagotovil izvršni direktor NHS Simon Stevens.

Na cepljenje se je v minulih dneh v Angliji pospešeno pripravljalo približno 50 bolnišnic, točke za cepljenje pa vzpostavljajo tudi drugod, med drugim v konferenčnih centrih. Cepljenje bodo v torek začeli tudi v Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem.

Cepivo, ki sta ga razvila Pfizer in BioNTech, temelji na inovativni informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Glede na končne rezultate kliničnih testiranj je 95-odstotno učinkovito, so iz podjetji sporočili sredi novembra.

Cepljenje v VB | Avtor: Epa Epa

Cepivo je treba hraniti pri temperaturah minus 70 stopinj Celzija, kar je sprožilo dvome v njegovo logistično uporabnost. Vendar Pfizer zagotavlja, da strokovno znanje in obstoječa infrastruktura "hladne verige" omogočata distribucijo cepiva po vsem svetu.

Nemčija v center za cepljenje preoblikovala letališče

Tudi druge evropske države se pospešeno pripravljajo na cepljenje. Večina držav se je odločila, da bodo najprej cepili najranljivejše. Med drugim to velja za Nemčijo, kjer bodo najprej cepili ranljive skupine, kot so starejši in ljudje z drugimi boleznimi. Sledili bodo zaposleni v bolnišnicah in domovih za starejše.

Nemški svet za etiko je določil, da bodo nato cepili še zaposlene v drugih poklicih, ključnih za delovanje države, kot so zdravstveni delavci v lokalnih zdravstvenih domovih, policisti, gasilci in učitelji. Prednost pri cepljenju proti covidu je treba po mnenju sveta dati tudi ljudem, ki živijo v skupnih bivališčih, kot so brezdomci in prosilci za azil.

Nemški centri za cepljenje | Avtor: Epa Epa

Nemčija je med drugim za cepljenje preuredila nekdanje nemško berlinsko letališče Tegel, ki so ga novembra zaprli. Od sredine decembra bo namreč na tamkajšnjem terminalu C deloval center za cepljenje proti covid-19.

V Sloveniji pripravljen načrt za cepljenje

Slovenija je pripravila načrt za cepljenje, ki predvideva, da bo cepljenje proti covidu-19 brezplačno in bo ne glede na zdravstveno zavarovanje zagotovljeno vsem, ki se bodo želeli cepiti. Najprej bodo cepili v domovih za starejše ter zaposlene v zdravstvu, je povedala Doroteja Novak Gosarič z ministrstva za zdravje.

Po besedah sekretarke na direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje Novak Gosaričeve je Slovenija načrt cepljenja pripravlja enako kot vse ostale države EU, saj ni dovolj razviti cepivo, pač pa tudi izvesti cepljenje na način, da bo to dostopno vsakomur.

Strategija po njenih besedah predvideva, da bo denar za cepivo, cepljenje in vso pri tem potrebno logistiko zagotovila država, pri čemer bo cepivo dostopno vsakomur, ki se bo želel cepiti, ne glede na to, ali ima urejeno zdravstveno zavarovanje ali ne.

Cepljenje na podlagi prednostnih seznamov

Cepljenje bo potekalo na podlagi prednostnih seznamov, sprva pa bo centralizirano. Zanj je v začetku, ko na voljo še ne bo toliko cepiva, kot bi ga potrebovali, predvidenih 20 cepilnih centrov po vsej Sloveniji. Ti bodo praviloma v bolnišnicah, pozneje, proti koncu prve faze cepljenja, ko bodo na voljo tudi cepiva, ki jih ni treba shranjevati pri temperaturi minus 80 stopinj Celzija, pa bodo cepljenja izvajali tudi v večjih zdravstvenih domovih v regiji.

V drugi fazi, ko bo na voljo več proizvajalcev cepiv, bo centraliziran pristop kombiniran s cepljenjem na primarni zdravstveni ravni. V tretji fazi pa bodo cepili praviloma izbrani zdravniki, v določenih primerih, kjer bo potrebno, tudi mobilne enote cepilnih centrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • erikkk 14:40 08.december 2020.

    bog jim požegnaj cepljenje, upam da več doz

  • Avatar ovca
    ovca 09:00 08.december 2020.

    Boste javno objavili spremno dokumentacijo? Vsako cepivo oz. zdravilo MORA imeti spremni list. lastnosti in delovanje, namen, stranski učinki, kdaj se ne sme uporabljati, kdo odgovarja v primeru stranskih učinkov, itd.